Update Bureaus Lokaal

20-05-2025

Er worden momenteel mooie stappen gezet binnen Bureaus Lokaal. In dit artikel vertellen we over dit initiatief, de gang van zaken en de plannen voor het komende kwartaal.

Bureaus Lokaal is een proeftuin tussen enkele lokale omroepen , regionale omroepen en de NOS. Samen bouwen zij aan een sterke, betrouwbare en toegankelijke journalistieke infrastructuur, die recht doet aan de lokale leefwereld én bijdraagt aan de landelijke nieuwsvoorziening. Het doel: zorgen dat inwoners – waar in Nederland ze ook wonen – toegang hebben tot onafhankelijke, relevante en goed gemaakte journalistiek.

Hoeveel Bureaus Lokaal zijn er?
In zeven provincies wordt momenteel ervaring opgedaan met Bureaus Lokaal: in Friesland, Overijssel, Brabant, Zuid-Holland (Rijnmond en West) en recent in Limburg, Drenthe en Groningen. Op deze plekken werken lokale en regionale omroepen samen aan journalistieke producties rond thema’s die leven in hun eigen gebied, maar vaak ook de grenzen van gemeenten en provincies overstijgen. Zo ontstaan gezamenlijke nieuwsverhalen die lokaal zijn geworteld, maar regionaal en soms zelfs landelijk van betekenis kunnen zijn. Deze samenwerkingen vormen een belangrijke oefening in thematische afstemming en gezamenlijke publieksbediening binnen het publieke domein.

Waarom is dat belangrijk?
Omdat de samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke omroepen unieke kansen biedt. Door hun krachten te bundelen, combineren de omroepen hun kennis van lokale gemeenschappen met regionale context en landelijke impact. Dat leidt tot sterkere verhalen, betere thematische afstemming en bredere verspreiding. Door samen te werken aan gedeelde journalistieke opgaven, ontstaat nieuws dat zowel diepgeworteld is in de regio als relevant voor een breder publiek.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
In elke regio werkt een groep omroepen samen vanuit hun eigen kracht en rol in het publieke bestel. Door regelmatig overleg, gezamenlijke afspraken, trainingen en soms gedeelde werkplekken leren omroepen elkaars werkwijzen beter kennen en benutten ze elkaars kwaliteiten. Dat leidt tot sterkere verhalen en meer samenhang in de journalistieke producties. 

Wat gebeurt er de komende 3 maanden? O.a.:

-Het starten van trainingen: de komende maanden worden er trainingen gepland en gegeven. Bijvoorbeeld de eerste praktijktrainingen, waaronder de verslaggeverstraining in Friesland. Deze starten in mei en juni.

Informatie delen met betrokkenen: er worden updates gestuurd naar de omroepen die meedoen, andere belanghebbenden en beleidsmakers. Zo blijft iedereen op de hoogte.


Kennismakingsbijeenkomsten: in Drenthe, Limburg en Groningen organiseert de projectleiding bijeenkomsten met de vertegenwoordigers van de deelnemende omroepen.

-Verdelen van werk: ook worden er agenda’s gedeeld zodat er kan worden afgestemd wie welk item oppakt. Dit komt het efficiënter werken, onderling, ten goede. 

Ontdek meer

Jongerenpanel Media over mentale gezondheid: “Wij weten dat het slecht gaat. Laat zien wat we kunnen doen” 

Op vrijdag 9 mei j.l. kwam het Jongerenpanel Media samen bij Omroep Gelderland in Arnhem. Twintig jongeren uit

22 05 2025

Regio Songfestival Update

Het Regio Songfestival komt terug met een 3e editie! Op zaterdag 1 november 2025 schittert Arnhem als gaststad

21 05 2025

5 vragen aan Jaap van Zessen

Deze keer stellen we onze vijf vragen aan digitaal strateeg Jaap van Zessen. Walt valt hem op in

20 05 2025