Stimuleringsfonds voor de Journalistiek: Regeling Thematische samenwerking

13-07-2022

De regeling Thematische Samenwerking is er voor cross-regionale samenwerkingsverbanden waarbij journalisten gezamenlijk onderzoek doen naar één thema.

Voor wie is deze regeling?
Deze regeling staat open voor journalisten die binnen een samenwerkingsverband onderzoek doen naar één thema. Een samenwerkingsverband bestaat uit journalisten vanuit verschillende regio’s binnen Nederland. Binnen een projectteam kunnen zowel freelancejournalisten als journalisten in dienst deelnemen.

Wat is het doel en context van de regeling?
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) wil uitzoeken op welke wijze de lessen en methoden uit cross border journalistiek kunnen worden toegepast op de grenzen die we binnen Nederland kennen. Zo wil het fonds het onderzoeksjournalistiek veld, en de netwerken die dit veld mede maken, van onderaf versterken. SvdJ gelooft dat dat noodzakelijk is vanwege de verschillen die er geografisch gezien zijn, als het aankomt op de aanwezigheid van goed georganiseerde journalistieke tegenmacht.

Het Stimuleringsfonds constateert dat grote verantwoordelijkheden zijn gedecentraliseerd en dat journalisten op elk niveau zich met gelijke thema’s geconfronteerd zien. Als journalisten uit verschillende regio’s vaker samenwerken, vergroten we daarmee de reikwijdte van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek. Het Stimuleringsfonds stelt daarom via deze regeling subsidie beschikbaar, organiseert bijeenkomsten, faciliteert het ontstaan van nieuwe netwerken en deelt bestaande en opgedane kennis zo breed mogelijk.

Waarvoor is deze subsidie?
Het is een bijdrage aan gewerkte uren en onderzoeks- en productie kosten die komen kijken bij vooronderzoeken en de uitvoering van journalistieke onderzoeksprojecten. De bijdrage aan gewerkte uren is 36 euro per uur. Er kan tot maximaal 50.000 euro voor het gehele project worden aangevraagd (vooronderzoek + uitvoering van het onderzoek). Een project kan ook alleen bestaan uit een vooronderzoek (max 3 maanden) of uitvoering van het onderzoek (max 9 maanden).

Er is binnen deze regeling minimaal €275.000 beschikbaar. We kunnen dit subsidieplafond verhogen op basis van de kwantiteit en/of kwaliteit van de ontvangen subsidieaanvragen.

Een aanvraag indienen kan op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Foto: Wouter de Wilde

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Vacature: Data-analist regionale publieke omroepen

Als data-analist help je mee om onze content beter onder de aandacht te brengen bij ons publiek, aan de hand van inzichten vanuit data.

07 02 2024

Winterswijk mag eerste schaatsmarathon op natuurijs organiseren

Vanavond vindt de eerste schaatsmarathon op natuurijs plaats. De marathon is live te volgen bij Omroep Gelderland. Vandaag

09 01 2024