Dialectmaand bij RTV Oost: ‘Wies Oaveriessel’ en ‘Noabers’

23-02-2022

Bij RTV Oost is Maart Dialectmaand een jaarlijks terugkerend evenement. In Overijssel zijn er grofweg drie dialecten: Twents, Sallands en het Noordwest-Overijssels. Tijdens Maart Dialectmaand besteedt de regionale omroep niet alleen aandacht aan deze verschillende streektalen, maar ook aan de streekcultuur. Want hoewel we ons allemaal ‘thuus voelen in Oaveriessel’, zijn er verschillende tradities, talen en culturen. Vier weken staat dialect centraal op alle kanalen van RTV Oost.

Week 1: week van het dialect
RTV Oost trapt Maart Dialectmaand af met de week van het dialect. Luisteraars van Radio Oost krijgen elke dag in ‘De Lunch’ van 12.00 tot 14.00 uur een lesje in de verschillende dialecten uit de provincie. De lessen worden voorzien door experts van de IJsselacademie. De lessen zijn online (terug) te luisteren.

Week 2: de (streek)geschiedenis van Overijssel
In de tweede week staan de streekverhalen centraal, ook wel de mythes en sagen uit de regio. Denk aan de Non van Singraven of het Mirakel van Hellendoorn. Experts van de IJsselacademie geven op Radio Oost context aan de verhalen. Hoe kwamen ze tot stand? Kan het waar zijn? De verhalen zijn online (terug) te lezen. op rtvoost.nl/dialectmaand.

Week 3: streekgerechten
In week drie van Maart Dialectmaand staat de Oaveriesselse pot centraal. Elke dag gaat de regionale omroep op zoek naar een heerlijk streekgerecht uit Overijssel zoals kruudmoes en balkenbrij. In ‘De Lunch’ wordt het gerecht geproefd. Recepten van de gerechten staan online.

Week 4: dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’
In de laatste week wordt de kennis getest in de dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’. In de radioprogramma’s ‘Klaarwakker’, ‘Goeiemorgen Overijssel’, ‘De Lunch’, Goeiemiddag Overijssel’, en ‘Afslag Oost’ op Radio Oost en online wordt van 21 t/m 25 maart elke dag deze quiz gespeeld. De beste speler wordt de Wiesbuul van Oaveriessel 2022.

Dialect Top 15
Radio Oost draait in maart de mooiste dialectplaten. In een speciale Spotify-lijst kunnen mensen zelf hun favoriete dialectmuziek toevoegen. Op zondag 27 maart wordt afgesloten met de Top 15 in het radioprogramma de Oosttribune met Paul Schabbink. Op de online themazender AllesPlat.nl is nog meer dialectmuziek te horen.

Online
Ook op de social media kanalen wordt er volop aandacht aan de Dialectmaand besteed. Verslaggever Bart Kieft gaat met de proatpot op pad in de provincie. Hoe goed kennen Overijsselaars hun eigen dialect?

Liveshow ‘Noabers’
RTV Oost sluit de dialectmaand af met de dialectshow ‘Noabers’. Alle aspecten van de dialectmaand komen samen in een show met prachtige dialectmuziek in de stijl van het landelijke televisieprogramma Beste Zangers van Avrotros. De uitzending wordt gepresenteerd door Monique Sleiderink en Hendrik Jan Bökkers en uitgezonden op zaterdag 26 maart om 20.00 en 23.00 uur. Noabers wordt de volgende dag herhaald om 09.00 en 16.00 uur. Het programma is te zien bij TV Oost. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022