Vijf vragen aan Youssef Louakili
Youssef Louakili is directeur Media en Creatieve Industrie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met de laatste twee weken van 2024 in het vooruitzicht legden wij Youssef onze vijf vragen voor.
Wat is in uw ogen het belang van de Regionale Publieke Omroep en wat maakt deze omroepen zo onderscheidend?
“De 13 regionale publieke omroepen zijn een belangrijk onderdeel van het publieke mediabestel. Als tweede laag brengen zij verhalen, nieuws en journalistiek vanuit, en gericht op, de regio. Onderwerpen die van belang zijn voor de regio maar misschien niet zo gauw worden opgepakt door landelijke of lokale media worden door de regionale omroepen verslagen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor (politieke) nieuwsverhalen maar ook voor verhalen en initiatieven op het vlak van cultuur en educatie. Daarmee dragen de regionale omroepen bij aan de verbondenheid, identiteit en betrokkenheid van mensen bij hun regio. Regionale cultuur, tradities en talen krijgen zo ook de aandacht die ze verdienen. Daarnaast zijn de regionale omroepen een kweekvijver voor journalistiek talent en een interessante plek voor journalisten om aan de slag te gaan. Ik vind dat de regionale omroepen het Nederlandse medialandschap verrijken.“
Wat zijn de plannen bij OCW voor het komende jaar?
“We werken verder aan de stelselherziening van de landelijke publieke omroep en het wetstraject lokale omroepen. Daarnaast zullen we in 2025 intensief met de RPO optrekken, gelet op de aanstaande concessiebeleidsperiode vanaf 2026. Daarnaast kan er politiek van alles op ons afgekomen; dat is niet altijd te voorzien en vraagt soms enige flexibiliteit in onze werkzaamheden.”
Hoe kijkt OCW naar de regionale omroepen na 2026?
“We kijken uit naar het definitieve concessiebeleidsplan 2026-2030 en de inzet op de (nieuwe) beleidsprioriteiten. Ook zie ik uit naar de verdere samenwerking tussen de regionale omroepen onderling; op het vlak van producties maar ook in de ontwikkeling van technische functionaliteiten. Ik denk daarbij aan het Data- en Transitieteam die mede dankzij de WaU-middelen zijn opgezet. Daarnaast blijven de regionale omroepen een belangrijke rol vervullen in de professionalisering en streekvorming van de lokale omroepen. Ik denk daarbij aan het afgeronde project ‘Versterking journalistiek lokale journalistiek door samenwerking’ en het huidige project ‘Bureaus Lokaal‘.”
Welke regionale omroep kijkt, luistert en volgt u zelf en wat maakt deze omroep zo goed.
“Vanwege mijn standplaats, Den Haag, volg ik Omroep West. Daarnaast probeer ik eens in de zoveel tijd het nieuws van de andere 12 regionale omroepen te bekijken. De koppeling met de NOS-app biedt daartoe een mooie toegankelijkheid. Daarnaast speek ik regelmatig met de RPO en heb ik het genoegen om ook op werkbezoek te gaan bij de regionale omroepen.”
Tenslotte; met wat voor team wordt er bij OCW gewerkt (voor de regio)?
“Een enthousiaste club collega’s in het team regionaal/lokaal houdt zich bezig met de regionale en lokale omroepen. Dit team bestaat uit verschillende beleidsmedewerkers- en adviseurs als collega’s van financiën. Een fijne mix aan mensen waarmee zo goed mogelijk zorg wordt gedragen voor het mediabeleid op regionaal en lokaal niveau.“
Youssef Louakili