Vijf vragen aan Sarah de Geest

02-05-2024

Presentatrice Sarah de Geest is onlangs gestart als invalspresentator van het NOS Journaal Regio. Daarmee is het team regiopresentatoren, na het vertrek van Nejifi Ramirez naar WNL, weer compleet. Hoe het haar vergaat lees je in deze rubriek: ‘vijf vragen aan’.

Hoi Sarah, hoe is deze nieuwe uitdaging op jouw pad gekomen?
In het verleden heb ik al een keer een screentest gedaan bij Bureau Regio. Door omstandigheden ben ik toen niet de presentator geworden. Nu er een nieuwe vacature was, ben ik gebeld door de hoofdredacteur. Hij wilde weten of ik nog interesse had en nog een keer wilde solliciteren. Dat heb ik gedaan. Na de tweede screentest kwam al snel het verlossende woord dat ik de presentatie op me mocht nemen! Heel leuk!

Je bent nu een maand aan het werk voor het NOS Journaal Regio. Wat valt je op?
Het is een heel professionele organisatie. Niks wordt aan het toeval overgelaten. Er werken ontzettend fijne mensen, die je enorm het gevoel geven dat je welkom bent. Verder zie je hier nog meer het belang van de regio om mooie verhalen te maken. Want maak je iets moois, interessants of belangrijks dan krijgt je verhaal landelijke aandacht. En soms niet alleen bij Bureau Regio, ook de NOS heeft bij een goed verhaal interesse en kan het verhaal overnemen.

Klinkt goed, maar er zijn vast ook uitdagingen!
Na heel veel jaren presenteren (radio en tv) bij de regionale omroep, is het leuk om dat ook landelijk te doen. Mijn uitdaging is om dat zo goed mogelijk te doen. Ik ben erg kritisch op mezelf en met een nog groter bereik wil ik het zo goed mogelijk doen. Ik hoop een betrouwbare presentator te zijn waar iedereen graag naar kijkt. 

Sarah de Geest

Bij de start zei je: “Ik heb er heel veel zin in. Al jaren focus ik me op het nieuws en achtergronden in Overijssel; voor radio, tv en online. Dit is een mooie aanvulling op mijn werkzaamheden bij de regionale omroep!”. Merk je al verschillen qua wat er speelt in de verschillende regio’s. Waarin zijn er verschillen of juist overeenkomsten met de actualiteiten uit regio Overijssel?  
Ik sta nog steeds achter die uitspraak. Mijn hart heeft heel lang alleen bij de regionale omroep gelegen, maar op een gegeven moment wil je graag iets meer. En dat is nu dit en dat is hartstikke leuk! Ik zie het als een enorm leuke aanvulling; zowel in werk, als in verdiepen in andere omroepen als in collega’s. 

Qua verschillen in de regio: Ik werk er nog te kort om de verschillen te zien. Maar het valt me wel op dat de ene omroep fanatieker is dan de andere. En je ziet ook wel grote verschillen in de manier van reportages maken. Een eye-opener voor mij is dat het belangrijk is hoe je een reportage in elkaar moet steken, om ook landelijk op de buis te komen.

Tenslotte: wat is, in jouw ogen, de meerwaarde van regionale journalistiek?
De makers van het nieuws uit de regio hebben in de meeste gevallen feeling met de regio. Ze voelen en weten wat er speelt en daardoor kan een reportage op een mooie manier gemaakt worden. Ook diegene die je spreekt vindt het vaak fijn als je weet waar je bent, wat er speelt en dat er daadwerkelijk kennis is van de situatie. De regionale omroep is een belangrijke omroep! En het is heel mooi dat door het Regiojournaal regionale onderwerpen landelijke aandacht krijgen. Want veel verhalen zullen, waar in Nederland ook, herkend worden. 

Bedankt, Sarah. Veel succes bij NOS Journaal Regio!

Foto: Oost

Ontdek meer

Regio Songfestival Update (mei 2024)

Niet alleen in het Zweedse Malmö zijn ze in songfestivalsferen, ook in de regio wordt al druk gezocht

03 05 2024

Stilstaan bij oorlog en vrijheid

Dit weekend staat in het teken van herdenken en het vieren van vrijheid. Op zaterdag 4 mei zendt RTV Utrecht de

03 05 2024

Sintvoorieder1: Record bij actie van Radio West en lokale omroepen

Nadat Den Haag FM al actievoerde voor Sintvoorieder1 werd de inzameling door Omroep West breder uitgerold naar meer lokale omroepen.

25 11 2023