Vijf vragen aan Koen Wijn

10-07-2024

Afgelopen zondag, op 7 juli, werd voor het derde jaar op rij de ‘Dag van de Zachte G’ gevierd. Bewust op 7-7 omdat de G de zevende letter in het alfabet is.
We spraken met initiatiefnemer en radio-dj Koen Wijn over deze bijzondere tongval, uitgeroepen tot het meest sexy accent van Nederland.


Koen, jij bent als initiatiefnemer nauw betrokken bij ‘De Dag van de zachte G’. Vertel eens?
Koen: “De ‘Dag van de Zachte G’ is een aantal jaren geleden ontstaan als een geintje. We besteedden in de toenmalige ochtendshow ‘Wakker!’ elke dag aandacht aan verschillende dagen. Je hebt tegenwoordig zulke gekke dagen. Zelfs de frikandel en het ‘naakt tuinieren’ hebben een dag. En toen besloten collega Daisy en ik dat ook wij onze eigen dag moesten krijgen. En waar we op gehoopt hadden gebeurde: het werd meteen goed ontvangen door de luisteraar. Die voelde de verbinding, want de zachte g delen we hier allemaal en er was verrassend veel over te vertellen. De zachte g kent een verrassende geschiedenis, doet iets met mensen en vormt aantrekkingskracht.”

Waar zit die aantrekkingskracht in en wat is de meerwaarde van ‘het dialect’ in het algemeen, en dit accent in het bijzonder?
“Het dialect en de zachte g zijn verschillende dingen. De g overstijgt het dialect. Behalve in het meest westelijke puntje van onze provincie spreken ze niet met een zachte g. Dus die g herken je uit duizenden. Als je op vakantie bent in een ver buitenland, dan en je hoort bij de bagageband iemand met een zachte g praten, dan weet je: dit is er een van ons! Het is dus iets wat vertrouwd en verbindt. Dat is voor mij (en voor veel meer Brabanders) waardevol!”

Koen Wijn


De dag wordt inmiddels ‘organisatie breed’ omarmt en ingevuld: waar blijkt dat uit? 
“Het is de sympathie die het oproept. Dat zie je bijvoorbeeld al op ons intranet. Je kunt zien hoeveel mensen een bericht hebben bekeken en hoeveel er een ‘duimpje uitdelen’. Bij zo’n dag zie je dat mensen dat vaker doen. De kracht zit ‘m denk ik in de eenvoud: je hoeft niets uit te leggen. 

De zachte G is, uit onderzoek van datingsite Parship, verkozen tot het meest sexy accent van Nederland. Hoe komt dat denk je? 
“Zijn altijd moeilijke dingen, want je hebt zelf dat onderzoek niet gedaan. Maar volgens mij heeft Brabant (en zijn zachte g) een sympathieke uitstraling. We zijn voor deze dag weleens in Utrecht de straat opgegaan en hebben door heel Nederland gebeld hoe ‘men’ tegen ons aankeek. En dan komen woorden voorbij als ‘gemoedelijk’ en ‘gezellig’. Geheel toevallig ook woorden die met een g beginnen. En weet je wat ook grappig is: door zijn ronde vorm heeft de letter zelf al een hele vriendelijke uitstraling. Dat heb ik niet verzonnen, maar dat vertelde een neuro-marketeer vorig jaar.

Vertel eens over afgelopen zondag, de dag van de zachte G. Wat was er te doen bij Omroep Brabant?
“Dit jaar is gekozen om op de radio elk uur een blokje met ‘zachte g-muziek’ te draaien. Op socials zijn er winacties uitgegaan en we hebben de vele expats rondom Eindhoven geleerd hoe hem goed uit te spreken. Het gevoel overbrengen is het állerbelangrijkst. Daarnaast heb je winacties die altijd goed scoren. Een shirt met een (letterlijk) zachte g erop is populair!”

Foto: Omroep Brabant

Ontdek meer

Update RPO Datateam (juli 2024)

Samenwerking met Transformatieteam leidt tot experimenten met nieuwe formatsDe data-analisten van het Datateam hebben eerder dit jaar vanuit

10 07 2024

Zomer in de regio

Het belooft weer een drukke zomer te worden met vele nationale en internationale festivals en evenementen. Toch hoef

10 07 2024

De regionale sportzomer

Ook bij de regionale publieke omroepen zijn ze klaar voor een zomer vol sport, zo ook voor de

10 07 2024