Onderzoek wijst uit: regionale omroepen scoren hoog op vertrouwen bij Nederlands publiek

02-10-2024

Het Nederlandse publiek heeft veel vertrouwen in de journalistiek van de dertien regionale publieke omroepen van Nederland. Dit vertrouwen wordt gedragen door zowel mensen die veel als weinig vertrouwen hebben in het nieuws van vandaag de dag. Dit blijkt uit onderzoek ‘Vertrouwen in de journalistiek’ van onderzoeks- en adviesbureau Motivaction onder ruim 1500 respondenten in de leeftijd van 18 tot 80 jaar.

Het doel van het jaarlijkse onderzoek is om de mate van interesse en vertrouwen van burgers in nieuwsbronnen te meten. Het onderzoek richt zich op websites, tv, radio kranten en talkshows en onderzoekt daarbij ook de invloed van de afzender op de geloofwaardigheid van het nieuws.

Over het onderzoek
Voor het functioneren van de samenleving en democratie dienen burgers goed geïnformeerd te zijn. Hierbij is naast persvrijheid en een onafhankelijke journalistiek het van groot belang dat burgers betrouwbaar nieuws tot zich kunnen nemen. In het jaarlijkse onderzoek ‘Vertrouwen in de journalistiek 2024’ van Motivaction wordt onder meer opgehaald in welke mate burgers de nieuwsbronnen vertrouwen. In dit onderzoek zijn de regionale publieke omroepen exclusief meegenomen. Dit wil zeggen dat de resultaten buiten de openbare publicatie van Motivaction is gehouden. In dit artikel delen we graag de resultaten!

Beeld: Motivaction

Resultaat regionale omroepen
De regionale omroepen worden met een 7 als rapportcijfer ruim voldoende vertrouwd voor zowel haar tv, radio en online content. Hoe verhoudt zich dat tot overige media?
Net als voorgaande jaren worden de publieke omroepen (zoals het 8 uurjournaal (7,5), Jeugdjournaal (7,1), NOS Radio 1(7,1)) en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) (7,3) het meest betrouwbaar gezien, als het gaat om de juistheid van het nieuws. 

Tiktok (3,5), Ongehoord Nederland (4,0) en X (4,1) worden in de rij van 45 onderzochte nieuwsbronnen het minst vertrouwd. Wat extra bijzonder is dat de regionale omroepen zowel als betrouwbaar gezien worden door mensen met vertrouwen in nieuwsbronnen als door ‘nieuwstwijfelaars’. De omroepen spreken dus beiden groepen aan, wat het belang van regionale journalistiek meer dan benadrukt. Mensen die veel vertrouwen hebben in het nieuws geven de websites en apps van de regionale omroepen een 8,1. Regionale radio en TV krijgen een 8,5. 

De regionale omroepen krijgen van mensen die over het algemeen weinig vertrouwen in het nieuws hebben een beter cijfer dan de algemene top 5. Regionale radio, websites en apps krijgen een 5,4, de regionale tv een 5,2. Ter vergelijking: het 8 uur journaal en het Jeugdjournaal krijgen een 4,8. 

Overige bevindingen
In 2024 is de omvang van de groep ‘nieuwstwijfelaars’ (11%), wat aangeeft dat er zeer weinig vertrouwen is, ten opzichte van 2022 niet verder gestegen. Dit was 12% in 2022 en 9% in 2021. Ook de 7% die aangeeft juist zeer veel vertrouwen in het nieuws te hebben is vergelijkbaar met de bevindingen uit eerdere jaren.

De top 10 van de meest vertrouwde nieuwsbronnen bestaat voor de helft uit programma’s of zenders van de publieke omroep en wordt aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarnaast staan in de top 10 ook het NOS Jeugdjournaal, NPO Radio 1, Nieuwsuur (NTR-NOS), EenVandaag (AVROTROS) en nieuwsbulletins op de radio in zijn algemeenheid.

Het volledige onderzoek van Motivaction is hier te downloaden.

Ontdek meer

Dit zijn alle acts voor het Regio Songfestival 2024

Over precies een maand, op zaterdag 9 november, is het zover; dan barst in Theater aan het Vrijthof

09 10 2024

Vacature Bureau Regio: datajournalist (16 uur) 

Bureau Regio, het samenwerkingsverband tussen de dertien regionale omroepen en de NOS, zoekt een datajournalist. Wat ga je

04 10 2024

Vacature: Projectcoördinator Jongerenpanel  (24 uur)

Regionale journalistiek staat dichtbij, is nabij en van groot belang, want elke regio telt!   De dertien regionale omroepen

02 10 2024