Nominaties Regiohelden Awards: de Nieuwsjager

Op donderdag 13 maart organiseert Rijnmond het Regiohelden Festival 2025 in Rotterdam. Naast een uitgebreid programma vol workshops en activiteiten rond de regionale journalistiek worden die dag ook de jaarlijkse Regiohelden Awards uitgereikt in zes categorieën; de Luistervink, de Verhalenverteller, de Nieuwsjager, de Verbinder, de Beeldvanger en de nieuwkomer. Ook wordt er een Gouden Regiohelden Award uitgereikt aan een van de winnaars van bovenstaande categorieën. In deze rubriek lichten we per categorie uit wie er genomineerd zijn. Deze keer de genomineerde documentaires in de categorie ‘de Nieuwsjager’.
Omroep Gelderland: Soap Vitesse
De Gelderse omroep deed vorig jaar uitgebreid verslag van alle strubbelingen bij de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Sportverslaggevers Richard van der Made en Jan Sommerdijk deden in 2024 intensief verslag van het complexe dossier rond de Arnhemse voetbalclub. Na de aftocht van de Russische eigenaar Valeriy Oyf verscheen de Amerikaan Coley Parry als redder ten tonele, maar hij kreeg in 2024 definitief geen toestemming Vitesse over te nemen. Datzelfde jaar ving ook zakenman Guus Franke bot in zijn poging. Met analyses, interviews en achtergrondverhalen hielden Van der Made en Sommerdijk het publiek doorlopend op de hoogte van de financiële redding, de zoektocht naar nieuwe investeerders en de bestuurlijke onzekerheden binnen Vitesse. Bekijk het dossier hier.
NH: Stugge Zegger
Binnenvetter of stugge zegger (Westfries voor ‘recht voor z’n raap’ iets zeggen)? In West-Friesland zijn jongeren er mentaal slechter aan toe dan de rest van Nederland, maar hoe komt dat? De West-Friese redactie ging één week lang terug de schoolbanken in. Van 23 tot en met 27 september waren de verslaggevers en redacteuren te vinden op het Martinuscollege in Grootebroek. Kijk en luister naar de verhalen van jongeren en zorgprofessionals, docenten en ervaringsdeskundigen via deze link.
Oost: Kosten opvang Oekraïense vluchtelingen
Oost deed onderzoek naar het geld dat vanuit het rijk naar gemeenten gaat voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daaruit blijkt dat de 25 gemeenten in Overijssel vorig jaar tientallen miljoenen euro’s hebben overgehouden aan de opvang van Oekraïners. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door Oost Nieuws. Het Rijk deed weliswaar een moreel appèl op gemeenten om overgebleven geld terug te storten, maar voor zover bekend heeft in Overijssel geen enkele gemeente dit gedaan. De meeste gemeenten gebruiken het geld voor andere vluchtelingenprojecten, al dan niet voor Oekraïners. Lees hier meer.