Zomer in de regio

10-07-2024

Het belooft weer een drukke zomer te worden met vele nationale en internationale festivals en evenementen. Toch hoef je voor cultuur en festivals deze zomer de grens niet over. Ja misschien die van je eigen provincie. De dertien regionale publieke omroepen leggen ook dit jaar weer de mooiste regionale (sport)evenementen vast. Bekijk snel wat de omroepen deze zomermaanden in petto hebben!

Erop uit in de regio
Komende dinsdag, 16 juli, start de wandeltocht der wandeltochten; de Nijmeegse 4daagse. De tocht, maar ook de grootste feesten, zijn een begrip. Het bloed, zweet en tranen wordt nauwkeurig geregistreerd door de camera’s van Omroep Gelderland. Daar zie je van 16 juli tot en met 19 juli alle ins en outs van dit mega evenement.

Iedere eerste zondag van september trekken tijdens de jaarlijkse bloemencorso vele prachtige wagens door de straten van Zundert. Twintig buurtschappen strijden ook dit jaar met elkaar om de winst; de allermooiste bloemenwagen. Een vakkundige jury beoordeelt! Een verslag van de Corso Zundert is op 1 september te zien op Omroep Brabant.

Feest op de Zwarte Cross

Scheurende gitaren, cultuur en spektakel
Liefhebbers van muziek en cultuur kunnen hun hart ophalen deze zomer. Voor feest reis je natuurlijk af naar de Achterhoek, waar van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli de legendarische Zwarte Cross wordt gehouden. Geen kaarten kunnen bemachtigen? Geen probleem! Dankzij Omroep Gelderland hoef je niks te missen. Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet nemen je, middels live-verslagen, mee naar dit Achterhoeks spektakel! Diversiteit en kleur worden gevierd tijdens de jaarlijkse Pride in Amsterdam. Van 27 juli tot en met 4 augustus doet NH verslag van de jaarlijkse ‘Prideweek’. De jaarlijkse botenparade wordt, op zaterdag 3 augustus, live uitgezonden op TV, in samenwerking met AVROTROS.

Gek op livemuziek?
Omroep West zendt op 11 augustus een registratie uit van het Haagse Beat Festival, dat die dag wordt georganiseerd. Onder andere Cesar Zuiderwijk, Mell VF (Voorheen Mell & Vintage Future) en Erik Mesie staan op het affiche. De zestiende editie van het Boerenrockfestival in het Drentse Drouwenmond belooft een waar spektakel te worden. Vier dagen lang, van 15 tot en met 18 augustus, kunnen bezoekers genieten van muziek, cross, kermis en veel meer. RTV Drenthe doet voor het eerst verslag! In Heeze is de jaarlijkse Brabantse Dag een vaste traditie. Op zondag 25 augustus kan je daar genieten van de grootste theaterparade van het jaar. Omroep Brabant legt deze bijzondere dag als vanouds weer vast. 

De omroepen gaan de regio in!
Zomer in Zeeland! Voor het tweede jaar op rij vindt bij Omroep Zeeland de ‘Trots op Zeeland Zomertoer’ plaats. Dit is een televisiequiz waarin voorbijgangers en toeristen worden getest op hun kennis van, en over, Zeeland. De opnames vinden plaats op zes verschillende locaties door de hele provincie. Het programma is al begonnen en duurt tot eind augustus. Brabanders spotten deze zomer weer ‘’t Brabants Buske’ op de camping (vanaf komende maandag 15 juli tot en met 19 juli, op verschillende campings in Brabant) en op de Tilburgse kermis (22 tot en met 26 juli). In dit tv-programma hoor je de mooiste verhalen en worden bijzondere herinneringen opgehaald.

Ook in Friesland gaan ze met een busje de provincie door. Op 22 juli start ‘Simmer yn Fryslân’ op Omrop Fryslân. De plaats van bestemming ligt iedere dag weer in handen van de Friese kijker. Zij bepalen welke evenementen en andere openbare activiteiten worden bezocht.

In ‘Zomer in Gelderland’ trekken presentatoren Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet de grootste provincie van Nederland in om vijftien dorpen en buurtschappen op de kaart te zetten. Met de grote vraag: wat is de ‘Mooiste plaats van Gelderland’? De Zomer in Gelderland-karavaan trekt van 5 tot en met 23 augustus (iedere werkdagen om 18.15 uur) door Gelderland. In elke plaats strijdt een team van tien voor een lokaal goed doel naar keuze. Onder andere de plaatsen Dodewaard, Zetten, Giesbeek en Dieren staan dit jaar tussen de genomineerden.

Eveneens van 5 tot 23 augustus trekt RTV Noord in ‘Rondje Zummer’ weer op een riksja door de provincie Groningen. De verslaggevers brengen onderweg verslag uit van al het moois dat Groningen te bieden heeft. In samenwerking met diverse Groningse overheden en organisaties, waaronder Marketing Groningen en Routebureau Groningen, is er een route samengesteld die bol staat van alles wat Groningers gelukkig maakt! Ook RTV Utrecht heeft een speciale zomerprogrammering op tv en radio. Zo zie je o.a. van 15 tot en met 19 juli ‘Toerist in eigen provincie’ een programma van Caroline Geijsman. Op Radio M hoor je vanaf 29 juli een week lang de ‘Zomer Top 100’ waarin je kan genieten van zomerse meezingers.

Foto: Omroep Gelderland

Ontdek meer

De regionale sportzomer

Ook bij de regionale publieke omroepen zijn ze klaar voor een zomer vol sport, zo ook voor de

10 07 2024

Regio Songfestival-update (juli 2024)

Op zaterdag 9 november barst de tweede editie van het Regio Songfestival los in Maastricht! In aanloop naar

10 07 2024

Vijf vragen aan Koen Wijn

Afgelopen zondag, op 7 juli, werd voor het derde jaar op rij de ‘Dag van de Zachte G’

10 07 2024