Regio Songfestival-update (juli 2024)

10-07-2024

Op zaterdag 9 november barst de tweede editie van het Regio Songfestival los in Maastricht! In aanloop naar deze grote finale, waar alle dertien regionale publieke omroepen aan deel nemen, is er veel te doen rond dit songfestival! In deze update: de presentatoren, de Drentse en Zeeuwse vertegenwoordigers en voorrondes in Overijssel, Rijnmond, Limburg en Groningen!

Vorige week is bekend geworden dat Lex Uiting, Yaël Camille Weijenberg en Riël Linssen de presentatie zullen verzorgen. Lex Uiting, bekend van RTL Boulevard en als zanger van het Limburgse poplied verheugt zich op deze tweede editie: ‘’Het Regio Songfestival laat de veelkleurigheid van ons kleine kikkerlandje zien. Ik heb heel veel zin om al dat ontluikend regionaal talent een podium te bieden op weg naar een internationale doorbraak en een roemruchte carrière!’’ Yaël Camille ziet het Regio Songfestival als een manier van mogen zijn wie je bent: ‘’In een wereld die in de fik staat, hebben wij de vrijheid om te kiezen voor verbinding. Het groots vieren van ieders stem. Letterlijk en figuurlijk. Het Regio Songfestival is echt een hell yes voor talent uit de regio dat klaar is om het podium te bestormen. Zin in!‘’

Overijssel en Drenthe
In Overijssel strijden vijf potentiële kandidaten om de provincie te vertegenwoordigen in november. Vorige week zijn de kandidaten dagelijks gepresenteerd op radio en tv en volgende week wordt duidelijk wie Overijssel gaat vertegenwoordigen. De stembus is inmiddels geopend. Wordt het Zanger Maerten, Trio Tweeduuster, Geert Leurink, Merlijn Dewasme of band Esca$h. Voor wie ga jij? Stemmen kan tot en met woensdag 17 juli 15.30 uur.

Zaterdag 9 november staat in ieder geval al met rood omcirkeld in de agenda van de Drentse singer-songwriter Marianne Veenstra uit Coevorden. Veenstra won met haar nummer ‘t Is zo wisse (as een klontie zuut is) het Drèents Liedtiesfestival dat op 9 mei in het Atlas Theater in Emmen werd gehouden. Als beloning mag ze meedoen aan het Regio Songfestival namens Drenthe.

Rijnmond, Utrecht en Limburg
Bij Rijnmond is de aanmeldperiode voor kandidaten inmiddels gestart. Iedere regiogenoot van 16 jaar of ouder mag zich aanmelden. Vijf geselecteerde artiesten krijgen vervolgens de kans om hun nummer live op Radio Rijnmond te lanceren. Het liedje wordt beoordeeld door het publiek van Rijnmond én door een vakjury.

Ook in Utrecht wordt gezocht naar het winnende liedje van het komende Regio Songfestival. De zoektocht naar het Utrechtse muzikale talent wordt begeleid door presentatrice Bernadette Keizer. Dit doet ze samen met zangeres Melanie Ryan, de Utrechtse finalist van 2023. Sinds haar deelname van vorig jaar nam de carrière van de IJsselsteinse Ryan een vogelvlucht. “Ik mocht aanschuiven bij talkshows, optreden op bijzondere plekken en ik kreeg echt de kans om mijzelf en mijn muziek te laten zien”, vertelt ze. 

Inschrijven kan tot eind augustus via de songfestivalpagina op de app of website van RTV Utrecht.

In Limburg zijn ze bezig met de vraag: wie volgt winnares Emmy Ackermans op? Potentiële kandidaten kunnen zich tot en met 11 augustus aanmelden via deze link. Vervolgens buigt een vakjury zich over alle liedjes en wordt er een selectie gemaakt. Deze selectie wordt maandag 19 augustus bekendgemaakt op L1.nl/regiosongfestival. Daarna is het de beurt aan het publiek! Van 26 augustus tot en met 1 september 2024 kan er via de online kanalen van L1 gestemd worden. Hoe precies gestemd kan worden wordt later bekend op L1.nl/regiosongfestival. In de week van 2 september wordt de winnaar, die Limburg mag vertegenwoordigen, bekendgemaakt.

Zeeland en Groningen
In Zeeland is de vertegenwoordiger al bekend: rapper Cycz uit Middelburg gaat de provincie vertegenwoordigen. Omroep Zeeland koos hem uit de binnengekomen inzendingen van artiesten uit de regio. Het liedjesfestival van de dertien regionale omroepen wordt dit jaar gehouden op zaterdag 9 november in Maastricht. Het nummer dat hij daar gaat zingen, is gemaakt in samenwerking met producer D-Pep en komt binnenkort naar buiten.

Cycz vindt het een eer om Zeeland te mogen representeren op het podium van het Regio Songfestival: “De setting is anders dan de andere plekken waar ik met muziek heb opgetreden of normaliter zou optreden, maar dat maakt het juist een extra uitdaging. Daarnaast hoop ik ook met deze deelname om andere en jongere artiesten te motiveren om de komende jaren te participeren. En natuurlijk om Zeeland nog verder op te kaart te zetten!

Tenslotte: RTV Noord zoekt Groningse talenten die willen strijden in de race om een Golden Ticket voor deelname aan het Regio Songfestival ze zoeken een vrolijk en energiek nummer, gezongen in het Gronings of het Nederlands. In het nummer moet de liefde voor Groningen of het Groningse gevoel naar voren komen. Twee deelnemers zijn al bekend. Het gaat om
zangeres Daisz en folkgroep Steernvanger. De derde deelnemer wordt nog gezocht. Geïnteresseerde muzikanten kunnen zich vóór maandag 26 augustus opgeven via goldenticket@rtvnoord.nl! De winnaar van ‘de golden ticket’ strijdt binnenkort met Daisz en Steernvanger om de Groningse inzending te worden!

Het Regio Songfestival wordt georganiseerd door alle dertien regionale omroepen en wordt mede mogelijk gemaakt door AVROTROS. Houdt onze RPO LinkedIn-pagina in de gaten voor komende Regio Songfestival-updates!

Ontdek meer

Vijf vragen aan Koen Wijn

Afgelopen zondag, op 7 juli, werd voor het derde jaar op rij de ‘Dag van de Zachte G’

10 07 2024

Column Jan Müller (juli 2024)

Samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke omroepen: noodzaak én kans In een tijdperk waarin nieuws steeds sneller en

10 07 2024

Lex Uiting en L1-presentatoren presenteren Regio Songfestival 2024

Tijdens de landelijke finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 9 november 2024 zullen Lex Uiting, Yaël Camille

04 07 2024