WINNAARS 2018

BESTE ONLINE PROJECT 2018

Suzanne Stoppels, Janke de Haan, Stephanie Nijssen, Rens van Stralen

Met de besloten Facebook-groepen faciliteert RTV Noord een platform voor uitwisseling en discussie voor hun publiek op gebied van verschillende onderwerpen. Zo is ‘Feelgood Groningen’ een platform voor uitsluitend positieve berichten, er mag daar dan ook niet geklaagd worden. ‘Vrienden in Groningen’ biedt nieuwe vrienden en gezelligheid en in ‘Groningen Sterk!’ delen mensen in het gaswinningsgebied hun ervaringen. De groepen staan onder redactie en iedere nieuwe aanmelding moet handmatig toegelaten worden, waardoor mensen inhoudelijk kunnen discussiëren in een veilige omgeving.

 

EIGEN NIEUWS 2018

Karlijn Houterman

De 19-jarige Brabantse Ximena Knol heeft zich begin 2018 van het leven beroofd met hulp van een middel dat wordt gepromoot op de website van de Coöperatie Laatste Wil. Als de verbijsterde ouders van Ximena de publiciteit zoeken, begint het verhaal van Omroep Brabant. De verslaggevers verdiepen zich in de wereld rond dit schimmige poeder, gaan undercover om het zelf aan te schaffen en halen verhaal bij onder meer Marktplaats en de politiek.

 

BESTE DOCUMENTAIRE 2018

Helge Prinsen, Friedo Vermeulen, Bas Klant, John Albert Jansen

Documentaire over de hoogbejaarde groenteboer van de maker, Adrie Trimpe, in de Vlissingse binnenstad. De makers hebben volledige vrijheid om waar en wanneer ze maar willen, de groenteboer en zijn vrouw te filmen. Hierdoor ontstaat een observerend portret waarbij steeds meer duidelijk wordt dat zijn gezondheid Adrie in de steek laat. De vraag rijst dan ook: hoe lang houden ze dit nog vol?

De documentaire is een coproductie van Omroep Zeeland en KRO-NCRV en is via deze link te bekijken.

BESTE RADIOPROGRAMMA 2018

Geartsje de Vries

In Buro de Vries aandacht voor het verhaal van de Friese transgender Manon Eline Veere Barendsen. Uiterst openhartig vertelt ze over haar jeugd die ze maar ook als “gelukkig, maar verwarrend”, haar eerste liefde, de eerste kennismaking met seks, het uitspreken van de woorden “ik denk dat ik een meisje had moeten zijn” om de transitie in te gaan en to slot de transitie zelf. Het gesprek is openhartig en expliciet en in het programma komt naast Manon ook een psychiater van het UMCG aan het woord, en het eerste vriendinnetje van Manon (toen nog Marc).

Het programma is hier te beluisteren.

BESTE TV-PROGRAMMA 2018

René Arendsen, Bas Steman, Ariane Greep, Gedo van der Zee, Peter van der Ham, Bo Gorter, Alwin van den Brandhof, Shaun Leyden, Lian van der Zon

Ridder Bas en ridder René duiken in de geschiedenis van het hertogdom Gelre en laten zo op een originele en uitvoerige manier de geschiedenis van de provincie Gelderland zien. Een omvangrijk project met televisie-uitzendingen, live ontmoetingsdagen op markante Gelderse locaties, een stripboek met de ridders in de hoofdrol en samenwerkingen met onder meer Radboud Universiteit en Erfgoed Gelderland.

 

JONG TALENT 2018

Anita Sara Nederlof is, als boegbeeld van RTV Utrecht op TV en sociale media, heel goed in het vertellen van verhalen. Van het harde nieuws van de dag tot meedansen met gasten, van het interviewen van advocaten tot knappe interviews met kinderen. Naast presentator is de 28-jarige Anita ook camjo-verslaggever.