Column Jan Müller (april 2025)

Relatieve rust in de regio
Het mediadebat van maandag 14 april in de Tweede Kamer zal de boeken in gaan als onrustig, ietwat warrig, met vooral veel hardop denken en zoeken naar common ground. Het was uiteraard geen verrassing dat de landelijke publieke omroep volop in de schijnwerpers stond, maar te midden van de opschudding werd de rol en positie van de regionale publieke omroepen niet genegeerd.
Onze ‘doelmatigheid en creativiteit’ en vooral onze essentiële rol in de democratie, werden genoemd, evenals succesvolle voorbeelden van samenwerking. Zoals Bureau Regio, de regionale redactie op de vloer van de NOS, en die met Omroep MAX, waar we de verhalen uit de regio vertellen in programma’s als ‘Noord-Zuid-Oost-West’ en ‘Expeditie Nederland’. Ook de recent gestarte pilots onder de noemer ‘Bureaus Lokaal’ in samenwerking met lokale omroepen en de NOS werden genoemd.
De minister memoreerde onze verankering in de Mediawet. Vanuit onze positie en rol als betrouwbare bron van nieuws en informatie voor álle inwoners van Nederland ervaren we een verbindende rol in het bestel. Tussen Randstad en Regio, maar ook tussen landelijke en lokale journalistiek. Er werd opgeroepen tot betrokkenheid van de RPO en de regionale publieke omroepen. Daar zijn we blij mee. Zoals het CDA terecht opmerkte, mogen we niet vergeten worden in deze belangrijke discussies.
De minister benadrukte ook het belang van publiek-private samenwerkingen, een thema dat eveneens in het laatste WRR-rapport naar voren komt. De zoektocht naar nauwere banden tussen publieke en private partijen wordt derhalve voortgezet en we kijken uit naar verdere gesprekken op dit gebied met alle betrokken partijen.
Kortom, in onrustige omroeptijden gebruiken we de relatieve rust van de regio om ons verder te verbinden, in het verlengde van de titel van ons concessiebeleidsplan 2026-2030: ‘Alles wat ons verbindt’: over de kracht van de regionale publieke omroep als verbinder in de samenleving.
Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep