Jongerenpanel Media over politiek: “Wij zijn wel degelijk geïnteresseerd”

16-04-2025

Op zaterdag 5 april jl. kwamen jongeren vanuit heel Nederland, de meesten uit het noordoosten, bijeen bij RTV Noord voor een sessie van het Jongerenpanel Media. Thema van de dag: (regionale) politiek. De sessie gaf regionale omroepen waardevolle inzichten in hoe jongeren politieke thema’s beleven en hoe deze beter vertaald kunnen worden naar hun leefwereld.

Politiek leeft onder jongeren
Tijdens de sessie benoemden de jongeren welke onderwerpen zij belangrijk vinden binnen de politiek. Kansengelijkheid, jongerenparticipatie, migratie, eerlijk stemmen en het verschil tussen landelijke en regionale politiek stonden hoog op de lijst. Na een stemronde doken de jongeren in stellingen, bijvoorbeeld of Den Haag begrijpt wat er in hun provincie speelt. De conclusie: er is wel interesse, maar de relevantie wordt vaak niet goed uitgelegd.

“Veel mensen denken dat jongeren politiek saai vinden,” zegt Mike Weening (22) uit Groningen, “maar dat is onzin. Wij willen juist snappen wat er speelt. Alleen: leg het goed uit, maak het duidelijk en laat zien waarom het voor ons belangrijk is.”

In gesprek met jongeren: inzichten voor RTV Noord
Erik Hogeboom, Digital Innovator bij RTV Noord, vond de sessie bijzonder waardevol. “Je kunt echt verdieping aanbrengen in dit soort gesprekken. Jongeren zijn scherp, stellen goede vragen en geven eerlijke feedback. Voor ons bij RTV Noord leverde dat veel op voor een project met focus op studenten en onze explainers over politiek. Kleine dingen zoals een plopkap in beeld maken al uit voor hoe betrouwbaar iets overkomt.”

Ook social redacteur Danique Dellebarre (RTV Noord) zag haar aanname over jongeren en politiek kantelen: “Ik dacht dat het onderwerp politiek te stoffig zou zijn. Maar jongeren zijn juist geïnteresseerd, als je het maar op de juiste manier brengt.”

Van feedback naar verandering
De jongeren gaven concrete tips voor het maken van politieke content: wees to the point, leg begrippen uit, zet het onderwerp direct centraal en zorg voor herkenning. Bijvoorbeeld door jonge presentatoren of duidelijke branding van de regionale omroep. Memecultuur werkt, maar moet functioneel en subtiel blijven.


“Het kan enorm waardevol zijn voor omroepen om in gesprek te gaan met jongeren. Vaak produceren we in een eigen bubbel en dan is het erg waardevol om wat je maakt eens te bekijken vanaf de andere kant,” zegt Danique.

Samen leren, samen maken
Marit Hingstman van RTV Drenthe zag in de sessie vooral een kans voor nauwere samenwerking met jongeren. “We gaan hun feedback gebruiken bij de verkiezingen volgend jaar.”

De sessie toonde opnieuw aan dat jongeren niet alleen meedenken, maar ook een waardevolle sparringpartner zijn voor omroepen. Hun input helpt om content te maken die hen écht bereikt: helder, relevant en herkenbaar.

Het Jongerenpanel Media is een initiatief van het RPO Transformatieteam. De regionale omroepen werken in deze samenstelling steeds meer met elkaar samen op het thema digitale transformatie en innovatie. De volgende sessie is op vrijdag 9 mei bij Omroep Gelderland in Arnhem.

Ontdek meer

Cultuurstad Arnhem decor voor Regio Songfestival 2025

Na winst van Emma Luca brengt Omroep Gelderland het festival op 1 november naar Musis & Stadstheater Op

23 04 2025

Column Jan Müller (april 2025)

Relatieve rust in de regio Het mediadebat van maandag 14 april in de Tweede Kamer zal de boeken

16 04 2025

Deze maand bij de regionale omroepen

Met de komende paasdagen en herdenkingen in het vooruitzicht komen de dertien regionale omroepen met veel nieuwe content.

16 04 2025