Jongerenpanel Media over mentale gezondheid: “Wij weten dat het slecht gaat. Laat zien wat we kunnen doen”

Op vrijdag 9 mei j.l. kwam het Jongerenpanel Media samen bij Omroep Gelderland in Arnhem. Twintig jongeren uit de regio, en daarbuiten, gingen met elkaar en met de omroep in gesprek over het thema mentale gezondheid. Een onderwerp dat leeft en waarin jongeren duidelijk hun stem lieten horen. De vraag van de dag: hoe kunnen regionale omroepen bijdragen aan mentaal gezondere jongeren?
Jongeren over content: meer actie, minder drama
Het onderwerp riep veel herkenning op. Jongeren benoemden thema’s als prestatiedruk, groepsdruk, trauma, eenzaamheid en de invloed van sociale media. In de sessie kwam naar voren dat berichtgeving rondom mentale gezondheid vaak te negatief is en te weinig handelingsperspectief biedt.
Phoebe Bowles, beeldredacteur van Omroep Gelderland, blikte terug op een uitspraak die bleef hangen: “Handvatten!” werd er geroepen. Want we weten dat het slecht met ons gaat, maar wat moeten we ermee? Zonder tools kunnen we niks met het nieuws.” Jongeren gaven aan behoefte te hebben aan concrete tips, zichtbaarheid van hulpinstanties en formats waarin onderwerpen laagdrempelig, divers en eerlijk besproken worden.

Praktische feedback voor omroepen
Tijdens de sessie bekeken de jongeren Instagram- en TikTok-posts van Omroep Gelderland. De feedback: de content is gevarieerd, origineel en overzichtelijk. Tegelijkertijd mag er meer worden ingezet op scroll-stoppers, herkenbare gezichten en duidelijkere thumbnails. Ook het ontbreken van trigger warnings en praktische linkjes werd benoemd.
Ook werd besproken hoe sociale media zelf onderdeel van het probleem kunnen zijn. De paradox: platforms zoals Instagram of TikTok geven ruimte aan het onderwerp, maar vergroten tegelijk druk, vergelijking en onrust.
Het belang van de regio en het Jongerenpanel Media
Wat jongeren vooral missen is nabijheid. Lokale initiatieven die iets doen met mentale gezondheid verdienen een podium.
De sessie onderstreepte nog eens het belang van de samenwerking met het panel. Zoals Phoebe het verwoordt: “Je kunt geen nieuws over jongeren maken zonder ze erbij te betrekken.”
Voor Stacey (27) uit Arnhem, actief panellid, was de sfeer minstens zo belangrijk als de inhoud: “Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp. En het mooiste aan de sessie vond ik dat mensen die hier last van hebben ook hun verhaal durfden te vertellen.”
Het Jongerenpanel Media is een initiatief van het RPO Transformatieteam. De volgende jongerenpanelbijeenkomst vindt plaats op 11 juni bij RTV Utrecht.
