Vertrouwen in nieuws in afgelopen coronajaar toegenomen

23-06-2021

Het vertrouwen in het nieuws is onder de meeste Nederlanders het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat schrijft het Commissariaat voor de Media in het Digital News Report Nederland 2021, dat het samen met het Reuters Institute for the Study of Journalism opstelde.

Voor de democratie is een breed gedragen minimum aan vertrouwen in de nieuwsvoorziening van groot belang. Voor nieuwsorganisaties is vertrouwen in nieuws meer dan een bijdrage aan de democratie. Het aandeel burgers dat aangeeft het merendeel van het nieuws in het algemeen en ook het merendeel van het nieuws dat ze zelf gebruiken te vertrouwen, is in Nederland al jaren een van de hoogste van alle onderzochte landen en is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Het vertrouwen in Nederlandse nieuwsmerken is door de jaren heen opmerkelijk stabiel. Het lijkt erop dat het een soort basisvertrouwen is dat minder gevoelig is voor actuele ontwikkelingen.

Het Digital News Report Nederland 2021 bevat tal van interessante bevindingen. De belangrijkste worden, in de komende periode, verder belicht:

Lees het artikel over vertrouwen en nepnieuws: Regionale omroep combineert hoog bereik met hoog vertrouwen

Foto: Digital News Report 2021 / Commissariaat voor de Media
Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Mario van Santen gaat trainingsprogramma regionale omroepen opstellen

De regionale omroepen gaan extra investeren in de training- en opleiding van journalisten.

07 12 2021

Inzenden voor prijzen voor politieke journalistiek 2021

Het gaat om de Anne Vondelingprijs en om de Saskia Stuivelingprijs, die voor politiek-journalistiek werk op lokale en regionale schaal is.

02 12 2021

Samenwerking met Hogeschool Fontys voor ontwikkelen moderne en intuïtieve werkomgeving voor journalisten

Het is voor de toekomst van de journalistieke redactie van belang dat die beschikt over een moderne en intuïtieve werkomgeving.

02 12 2021