Snel een filmpje maken en monteren met je smartphone

24-01-2019

Het programma voor het komende NL Media Event is zo goed als rond, het voorbereidende werk van Anita Janssen en haar collega’s van de werkgroep zit er op. Het bedenken van boeiende onderwerpen, workshops en masterclasses voor de medewerkers van regionale omroepen is een feestje, vindt de verslaggever van Omroep West. Janssen kijkt uit naar het verhaal van Eric Smit van de website Follow the Money. Hij gaat over de laatste wapenfeiten van het journalistieke platform vertellen en over de plannen voor samenwerking met de regionale omroepen. “Ik hou van hun manier van journalistiek bedrijven. Weg van de waan van de dag, een stapje terug doen, de zaken uitzoeken en dan met onthullende verhalen komen.” Ook op de komst van Yusuf Omar verheugt Janssen zich erg. “Ik zag hem op een congres in Ierland, wat een fantastische spreker is dat, daar moet iedereen bij zijn.” Zelf gaat ze de komende editie ook weer een workshop geven, eentje die helemaal in haar straatje als mojoverslaggever past: een spoedcursus Quik: filmpjes maken en monteren met je smartphone. “Ik vind het leuk om kennis te delen, dus ik geef ook dit jaar graag weer een workshop. Ik ga een spoedcursus Quik geven. Ik gebruik Quik veel als ik op pad ben. Dan is het leuk om even via een filmpje op Twitter te delen waar je bent, wat daar te doen is en wat het onderwerp inhoudt. Quik is een app waarmee je heel snel video kan editen.” Het grote voordeel volgens Janssen is dat je geen enorme techneut hoeft te zijn om met de app te kunnen werken. “Het ziet er meteen heel gelikt uit, het kost niet veel moeite om het in elkaar te zetten. Het is makkelijk toepasbaar, het ziet er modern uit. Ook foto’s bewerken is heel simpel, wat teksten erbij en je hebt bijvoorbeeld een mooi uitlegfilmpje.” In haar werk voor Omroep West probeerde Janssen verschillende apps uit, maar ze keerde steeds terug bij Quik. “Vooral vanwege het gemak, maar bijkomend voordeel is dat Quik zowel voor Android als voor iPhone geschikt is. Ik geef ook trainingen in het monteren op je smartphone dus ik ben op zoek gegaan naar een app die bij beide bruikbaar is.” Nieuwe vormen uitproberen, nieuwe apps uitproberen, ze houdt ervan. “Pionieren, heerlijk vind ik dat. Mezelf nieuwe dingen aanleren. En nu mag ik het ook gaan overbrengen op collega’s.” Volgens Janssen moeten de collega’s niet verwachten dat ze ingewikkelde montages kunnen gaan maken met de app. “Het is echt bedoeld voor het simpele snelle werk, zonder meerdere geluidslagen. Maar als je goede beelden maakt, met kwalitatief goed camerawerk, is het zekere een meerwaarde. Ik merk dat als ik filmpjes tweet op het kanaal van Omroep West, die in no-time heel goed bekeken worden. En dat ga ik de cursisten leren tijdens de spoedcursus. Binnen anderhalf uur lukt het jou dan ook om een goed filmpje af te leveren.” De spoedcursus is geschikt voor verslaggevers, maar ook voor socialemedia-redacteuren die filmpjes maken bij hun omroep.

Ontdek meer

Winnaars NL Awards 2019: Minister Slob opnieuw verheugd over de kwaliteit

De Gouden NL Award 2019 gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’ een vijfdelige persoonlijke podcastserie over zelfmoord.

21 04 2020

Regionale Omroep verplaatst evenement voor journalisten en programmamakers

Het NL Media Event dat gepland staat voor 25 en 26 maart gaat niet door. De uitreiking NL Awards gaat via online videostream wél door.

11 03 2020

Minister Slob reikt de Gouden NL Award uit.

De nominaties voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, zijn bekend.

27 02 2020