Rijnmond start nieuw tv-programma over de regionale filmsector

01-02-2020

Vanaf 2 februari is het nieuwe tv-programma Rijnmond Filmrol te zien bij Rijnmond. Presentator Hans Groenendijk gaat in gesprek met bekende en minder bekende filmmakers uit de regio en bespreekt hun meest recente productie. Ook de huidige staat van het regionale filmklimaat komt aan bod.

Door het verdwijnen van de Rotterdam Mediafonds in 2012 kreeg de regionale filmindustrie een behoorlijke klap te verwerken. De kans op substantiële lokale subsidies verdween, waarmee de werkgelegenheid in de filmsector sterk afnam. Diverse productiebedrijven en facilitaire bedrijven gingen failliet of verhuisden naar Amsterdam. Rijnmond Filmrol onderzoekt hoe de situatie bijna tien jaar later geworden is.

In-Soo Radstake, hoofd externe producties bij Rijnmond, geeft aan waarom het belangrijk is om de sector tegen het licht te houden. “We zien dit als een mooie manier om lokale filmmakers een podium te bieden. Daarbij is het belangrijk om kritisch te kijken hoe de sector functioneert. De uitdaging is dat je continuïteit moet bieden voor filmproducties van enige schaal, waardoor het voor facilitaire bedrijven, productiebedrijven, creatieven, studenten en crewleden aantrekkelijk wordt om zich in deze regio te vestigen.”

Korte films, feature films en documentaires; alle soorten films komen voorbij in de nieuwe talkshow op Rijnmond. In de programmareeks komen elf verschillende regisseurs aan het woord over hun meest recente film. Het gaat hierbij om Ingeborg Jansen, Marc Eikelenboom, Esmee van Loon, Guido F.G. Jeurissen, Maarten Bun, Hester Overmars, Yvonne van der Haven, Marieke Widlak, Antoinette van der Velden, Shariff Nasr en Anthony van der Meer.