Jury Regiohelden Awards 2021: “Dit is inspirerend en vernieuwend”

20-04-2022

“Ik ben niet snel geraakt, maar hier heb ik ademloos naar zitten kijken”. “Dit is echt een voorbeeld voor andere omroepen, zo inspirerend en vernieuwend!” Tijdens het juryberaad waren er veel complimenten te horen voor de verschillende inzendingen voor de Regiohelden Awards 2021. 63 inzendingen van de 13 regionale omroepen zijn door de vakjury onder leiding van voorzitter Dionne Stax beoordeeld.

Vakjury
Naast Dionne Stax (Omroep MAX) bestaat de jury dit jaar uit Gerie Smit (NH), Heidi Wulfsen (NOS), Peter Smet (SvdJ), Carmen Fernald (Omroep MAX), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Nejifi Ramirez (Bureau Regio). De vakjury heeft een vertegenwoordiging van zowel de lokale als landelijke omroepen en opereert onafhankelijk.

Kwaliteit
“De kwaliteit van de inzendingen is hoog, en daarom hebben we bij de beoordeling gekeken naar regionale impact, originaliteit en journalistieke aanpak.” Uit alle inzendingen heeft de jury per categorie drie producties genomineerd. Uit de genomineerden is na rijp beraad een winnaar per categorie gekozen. Het was niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken, in het juryberaad zijn goede gesprekken gevoerd en argumenten aangedragen waarom juist die ene productie de winnaar zou moeten zijn.

Onderzoeksjournalistiek
Opvallend bij de inzendingen van dit jaar is dat er steeds meer ruimte is voor onderzoeksjournalistiek. Dat zie je in verschillende categorieën terug. Daarnaast heeft de podcast definitief een plek veroverd, net als meer ruimte voor vernieuwende vertelvormen. Positieve ontwikkelingen, zo stelt de jury. Blijf wel zoeken naar de samenhang tussen de verschillende platformen, die kunnen elkaar versterken en aanvullen. En blijf ook oog houden voor diversiteit. Zorg ervoor dat in de programma’s een afspiegeling van de samenleving te zien en te horen is!

Trots
De jury is trots op de lijst met genomineerden en op de winnaars. Zij laten zien waar de regionale omroep in Nederland voor staat: creatieve, onderzoekende en vernieuwende programma’s maken en tegelijkertijd een luis in de pels zijn van bestuurders en politiek. En natuurlijk ook de vinger aan de pols houden bij de bestuurders en opkomen voor de burgers in hun verzorgingsgebied.

Foto: Eric Brinkhorst

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023