Pilot regionale nieuwsvensters op NPO 2

28-06-2018

Minister Slob stelt € 1,5 miljoen beschikbaar voor de pilot om regionale nieuwsvensters op een landelijke zender te realiseren. De pilot moet onder andere een beeld geven over de praktische uitvoerbaarheid van vensterprogrammering en over het effect op de bereikcijfers. Regionale nieuwsvensters zijn dagelijkse regionale nieuwsbulletins rond het NOS-journaal op een NPO-zender waarbij de kijker in zijn/haar provincie de ‘eigen’ regionale omroep ziet. 

De pilot met regionale nieuwsvensters zal drie maanden lopen in de regio’s van drie regionale omroepen (Omroep Gelderland, Omrop Fryslân en RTV Rijnmond). De pilot betreft een 5 minuten durend nieuwsvenster op NPO 2 op werkdagen rond het NOS-journaal van 18.00 uur voor de kabelnetwerken van distributeurs VodafoneZiggo, Kabelnoord en CAI Harderwijk. De proef zou in januari 2019 van start kunnen gaan.

Deze vensters zijn een lang gekoesterde wens van de regionale omroepen. In 2015 stelden de NPO en ROOS (nu RPO) het Kabinet al voor er snel mee te willen starten. “Dergelijke nieuwsvensters stimuleren het bereik van de eigen tv-kanalen van de regionale omroepen, brengen via een landelijke zender grote groepen (nieuwe) kijkers op de hoogte van het nieuws uit de regio, vergroten het rendement van de regionale nieuwsproductie en vervolledigen het totaalaanbod van de landelijke omroep”, zo staat in het voorstel van NPO en RPO.

Het Kabinet heeft in het Regeerakkoord opgenomen om de regionale nieuwsvensters te realiseren om de regionale journalistiek te versterken en de samenwerking tussen de landelijke en regionale publieke omroep te bevorderen.

Geld voor regionale projecten
Ook stelt minister Slob geld beschikbaar voor projecten die onder coördinatie van de RPO de samenwerking binnen de mediasector bevorderen. In de brief aan de Kamer noemt de minister als voorbeelden projecten die samenwerking tussen in de regio tussen lokale en regionale media bevorderen en projecten die de regionale publieke omroepen meer toekomstbestendig maken. De minister gaat in gesprek met de RPO en de regionale publieke omroepen en vraagt hen een selectie te maken van projecten die hierop aansluiten.

De financiering voor regionale projecten komt in plaats van de huidige Frictiekostenregeling B die in de praktijk lastig uitvoerbaar is.

De brief van minister Slob aan de Tweede Kamer  over de vensterprogrammering en frictiekostenregeling regionale omroepen staat op de website van de Tweede Kamer

 

 

Ontdek meer

DichterBijNieuws

Hoewel het overgrote deel van Nederland al jaren veel vertrouwen heeft in de Nederlandse mediamerken, is er een

02 05 2024

Muzikale Hemelvaart bij de regionale omroepen!

De muziekliefhebber kan zijn hart ophalen op Hemelvaartsdag! De regionale omroepen hebben veel moois in petto. Zo staat

02 05 2024

Column Jan Müller (mei 2024)

Onderstaande column is onderdeel van de RPO Nieuwsbrief (editie mei) Eén van onze strategische prioriteiten in de huidige

02 05 2024