Piet Paulusma: Een icoon van Fryslân is niet meer

25-03-2022

Met het overlijden van weerman Piet Paulusma verliest de provincie Fryslân en Omrop Fryslân
een icoon. Het vertrouwde “we moatte moarn mar werris yn it waar sjen’, zal niet meer te horen zijn. Ook bij Omrop Fryslan heerst verslagenheid. “Vanaf 1985 deed hij voor ons het weerbericht. Hij was een vaste waarde voor de Omrop die altijd paraat stond voor ons. Maar bovenal was hij een bijzonder fijne collega om mee samen te werken”, vertelt eindredacteur Sybren Terpstra, die jarenlang zijn vaste aanspreekpunt was binnen de regionale omroep van Fryslân..

Vanaf 1985 en geen dag verzaakt
Piet Paulusma begon in 1985 met het weerbericht op de radio. In 1994 kwam daar de televisie bij. In het begin presenteerde hij zijn weerbericht vanuit de studio, maar al snel ontstond het idee om het weer op locatie op te nemen. Paulusma was niet alleen bekend in Fryslân maar ook daarbuiten genoot hij grote bekendheid. Dat kreeg hij met name tijdens de strenge winters van 1996 en 1997 als weerman van de Vereniging de Friesche Elf Steden. Paulusma voorspelde strenge vorst, terwijl de meeste weermannen juist een dooi inval verwachtten. Terpstra: “In de 36 jaar dat Piet onze weerman was, heeft hij nooit verzaakt. In de eerste jaren had hij geen vervanger. Als hij vakantie had presenteerde hij het weer vanaf de camping. Later kreeg hij een vaste vervanger op de radio en sinds een paar jaar vervangt zijn dochter hem zo nu en dan voor tv.”

Talloze locaties in de provincie
Toen hij weerman werd voor SBS6, was dat op zijn eigen voorwaarde dat hij ook vaste weerman kon blijven voor Omrop Fryslân. Het weerbericht nam hij op talloze locaties in de provincie op. Zijn uitspraak ‘Oant moarn’ kent bijna iedereen in Nederland. Daarmee is hij ook een belangrijke promotor voor Fryslân gebleken. Piet Paulusma zette zich daarnaast belangeloos in voor maatschappelijke organisaties, het onderwijs en evenementen. Hij was altijd bereid om mee te werken.

“Piet heeft donderdag 17 maart het laatste weerbericht verzorgd voor de Omrop. Dat laat zien hoe trouw hij was aan zijn grote passie: het weer aan de Omrop en zijn publiek. Onze gedachten zijn bij zijn naasten voor wie dit verlies het allergrootst is”, besluit Terpstra namens de regionale omroep. Omrop Fryslân staat de komende dagen stil bij het leven van Piet Paulusma.

Piet Paulusma: Een icoon, en heel gewoon

Oprichter SBS6: Piet Paulusma was goud waard voor ons

Omroep MAX zoekt geen andere weerman na overlijden Piet Paulusma

VIDEO: Piet Paulusma praat over zijn hobby, zijn werk en zijn leven

Piet Paulusma ‘niet te vervangen’ voor Elfstedentocht en skûtsjesilen

Grote publiek kan vrijdag afscheid nemen van Piet Paulusma

Publiek treurt om weerman van het volk: “Piet kon de donkerste wolken kleur geven”

Radio-uitzending met muziek van Piet Paulusma

LIVEBLOG: Publiek neemt vandaag afscheid van Piet Paulusma

Foto: Omrop Fryslan / ANP

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022