Omrop Fryslân maakt negendelige serie over de Friese zorg

21-10-2019

Omrop Fryslân duikt vanaf 24 oktober in de wereld van de Friese zorg. Hoe blijft de zorg overeind en betaalbaar? Artsen, patiënten en bestuurders komen aan het woord in de negendelige serie van de regionale omroep van Friesland. De eerste aflevering van ‘Soarch oer de takomst, takomst fan de soarch’ is donderdag 24 oktober te zien bij Omrop Fryslân op televisie en online.

E-health
In de serie is er aandacht voor een van de grootste e-health pilots van het land. Controle op afstand. Met een app kan de patiënt thuis een hartfilmpje maken en opsturen. Uit het hele land vandaan komen al die gegevens binnen in het Friese Dokkum. Het contact tussen patiënt en arts wordt tijd- en locatieonafhankelijk gemaakt en dat is volgens cardioloog Igor Tulevski de toekomst. Want om ruimte te houden in het ziekenhuis voor de acute zorg, dan zal de chronisch zieke patiënt zoveel mogelijk thuis de zorg moeten krijgen.

Preventie
Een ander thema is preventie. Wie niet ziek wordt, hoeft ook geen zorg, zo is de gedachte. Bij sociaal werkbedrijf Caparis pakken ze dat groot aan met de pilot ‘het nieuwe gezonde werken’. De werknemers worden daarbij gecoached in gezonder eten, meer bewegen en beter slapen. Ook de directeur doet mee en weet ondertussen als geen ander wat meer slaap oplevert.

Kunstmatige intelligentie
In de eerste aflevering op donderdag 24 oktober gaat over de ambulance. Van vervoer naar het ziekenhuis is de ambulance veranderd in de ogen en oren van de (huis)artsen. De behandeling start al op het moment dat de patiënt opgehaald wordt. Binnenkort wordt er proefgedraaid met een systeem met behulp van kunstmatige intelligentie, dat de verpleegkundigen nog beter helpt tot een diagnose te komen.

Negendelige serie
‘Hoe helpt dansen bij Parkinsonpatiënten? Wat moet de huisarts van de toekomst allemaal kunnen? Hoe kun je zelf regelen dat je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen? Meer uit het ziekenhuis vandaan, meer zorg thuis krijgen, meer mogelijkheden door bijvoorbeeld te opereren met de robot en gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Het komt allemaal voorbij in de nieuwe negendelige serie: ‘Soarch oer de takomst, takomst fan de soarch’. Vanaf donderdag 24 oktober te zien bij Omrop Fryslân op televisie en online.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022