Omroep Gelderland staat stil bij Market Garden

04-09-2020

In september staat Omroep Gelderland in het teken van Operatie Market Garden. Met indrukwekkende programma’s onderzoekt de regionale omroep van de provincie Gelderland welke impact Market Garden heeft gehad op het landschap maar ook de (huidige) relatie tussen Nederlanders en Duitsers. De nieuwe tv-programmering gaat vanaf 6 september van start met wekelijkse series, bijzondere reportages, herdenkingen en een aangrijpende documentaire over Sandy Cortmann.

Op Oorlogspad met Maarten van Rossem
Omroep Gelderland trapt af met het nieuwe programma Op Oorlogspad met Maarten van Rossem. Maarten neemt de kijker mee langs de sporen die Market Garden in het Gelderse landschap heeft achtergelaten. Aan de hand van een oude landkaart legt Maarten uit op welke plaatsen er werd gevochten en waarom juist daar. Samen met een deskundige brengt hij de oorlogssporen aan het licht. Vanaf 6 september, iedere zondag om 17.20 uur.

Vrij zonder grenzen
Vrij zonder grenzen vertelt aan de hand van portretten, grensoverschrijdende verhalen uit de regio die te maken hebben met 75 jaar vrijheid. De herinneringen aan deze tijd staan centraal, bijvoorbeeld aan vlucht en verdrijving, maar ook de gevoelens van nu zijn erg belangrijk over wat ons verbindt en wat ons van elkaar onderscheidt. En welke vragen en kansen komen voort uit de lange gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Duitsland? Het valt op dat de manier waarop mensen aan beide kanten van de grens 75 jaar vrijheid herdenken, veel verschilt van elkaar. Aan beide kanten weet men niet hoe de Duitse of Nederlandse buren omgaan met dit onderwerp. Vrij zonder grenzen wil meer begrip leveren voor de gevoelens van de buren, door te laten zien hoe mensen in de grensstreek de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding zien. Zowel bij de oudere generaties die de oorlog en/of de gevolgen nog mee hebben gemaakt, als ook bij jongeren.

Vrij zonder grenzen wordt geproduceerd in samenwerking met de Duitse zender Studio 47 en is vanaf 7 september iedere dag na het GLD Nieuws te zien om 17.20 uur.

Documentaire Sandy!
Een aangrijpende documentaire over oud-veteraan Alexander Sandy Cortmann. In 1944 meldde Sandy zich op zijn 22ste vrijwillig aan voor een geheime missie, dit bleek Operatie Market Garden. Vorig jaar, op 96-jarige leeftijd, was Sandy voor het eerst in 75 jaar aanwezig bij de herdenking van Operatie Market Garden. De documentaire is op 15 september om 17.20 uur te zien.

Bridge to Liberation
Dit jaar beleef je Bridge to Liberation ‘on screen’. Een beleving met muziek, special effects, film en dans neemt je op spectaculaire wijze mee in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem. Bridge to Liberation is op 18 en 19 september te zijn bij TV Gelderland.

Herdenkingen
In het weekend van 18-20 september zijn er dagelijks live tv-uitzendingen te zien van herdenkingen.
Herdenkingsdienst Eusebiuskerk (18 september om 18.40 uur)
Airborne Herdenkingsceremonie (18 september om 19.30 uur)
Herdenking Ginkelse Heide (19 september om 11.00 uur)
Herdenking Driel (19 september om 15.00 uur)
Herdenking Airborne begraafplaats Oosterbeek (20 september om 11.00 uur)

De programma’s zijn online (terug) te kijken. De herdenkingen zijn ook te volgen via de livestream op Facebook, YouTube, website en app.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022