Noordelijk Film Festival

05-11-2018

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november is er iedere avond om 21.00 uur een televisieprogramma te zien met films, reportages en gesprekken. Daarnaast presenteert Omrop Fryslân verschillende films op het festival en bovendien is de Omrop mediapartner.

Tv-programma
Het televisieprogramma over het Noordelijk Film Festival komt vanuit De Harmonie in Leeuwarden en wordt gepresenteerd door Karen Bies. Met iedere dag reportages en gesprekken met gasten over films, maar ook over onderwerpen zoals het filmklimaat in het Noorden en een nieuwe generatie filmmakers. Daarnaast zijn er iedere dag films te zien die in Noord-Nederland gemaakt zijn.

De Stormruiter
Op woensdag 7 november gaat de filmregistratie van ‘De Stormruiter’ in première op het filmfestival, om 19.00 uur in De Harmonie. Dat bijzondere muziektheaterstuk over de strijd tegen het water en over het ontstaan van het Friese paardenras is nu op het grote doek te zien. Op eerste en tweede kerstdag is de film ook te zien bij Omrop Fryslân.

De Joodse bruiloft
Op zondag 11 november is er vanaf 15.15 uur een speciaal archief-programma in Filmhuis Slieker. Het programma begint met de filmversie van ‘De Joodse Bruiloft’, een Fryslân DOK die ook is genomineerd voor een Noorderkroon award. De film gaat over de vlucht van het Joodse echtpaar Barend en Mimi Boers in de Tweede Wereldoorlog en over hun kinderen die de vluchtroute jaren later volgen. De film wordt vertoond in combinatie met ‘The Forgotten Soldier’. Een film over een dochter op zoek naar het verhaal van haar vader, Sally Noach. Hij redde in de oorlog honderden Joden in Lyon. Ook Barend en Mimi Boers.

En meer
Op het Noordelijk Film Festival zijn verder ook nog de Fryslân DOK’s ‘Gruttopia’ en ‘De Striid’ te zien. De Striid gaat over triatleet Jacob Veenstra en de Friese triatlon Frysman. De documentaire, die ook genomineerd is voor een Noorderkroon award, is op 9 november om 10.45 uur te zien in Slieker. Gruttopia gaat over de verbinding tussen de Friese grutto Amalia en de Friese vogelaar en componist Sytze Pruiksma en is op zondag 11 november om 15.15 uur te zien in De Harmonie. In De Harmonie is in de LC-foyer ook iedere dag de film ‘It geheim fan de Deelen’ te zien. In die film neemt Omrop Fryslân de kijker op een bijzondere manier mee in de onder- en bovenwaterwereld van het natuurgebied De Deelen.

Omrop Fryslân heeft met Fryslân DOK verder steun gegeven aan twee andere projecten die in het programma van het Noordelijk Film Festival opgenomen zijn: de korte documentaires van ‘Nije Eagen’ en de films van ‘Sailing on the Grass’; Friesland door de ogen van niet-Friezen.

Kijk voor meer informatie op: Omropfryslan.nl/nff.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023