Noordelijk Film Festival

05-11-2018

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november is er iedere avond om 21.00 uur een televisieprogramma te zien met films, reportages en gesprekken. Daarnaast presenteert Omrop Fryslân verschillende films op het festival en bovendien is de Omrop mediapartner.

Tv-programma
Het televisieprogramma over het Noordelijk Film Festival komt vanuit De Harmonie in Leeuwarden en wordt gepresenteerd door Karen Bies. Met iedere dag reportages en gesprekken met gasten over films, maar ook over onderwerpen zoals het filmklimaat in het Noorden en een nieuwe generatie filmmakers. Daarnaast zijn er iedere dag films te zien die in Noord-Nederland gemaakt zijn.

De Stormruiter
Op woensdag 7 november gaat de filmregistratie van ‘De Stormruiter’ in première op het filmfestival, om 19.00 uur in De Harmonie. Dat bijzondere muziektheaterstuk over de strijd tegen het water en over het ontstaan van het Friese paardenras is nu op het grote doek te zien. Op eerste en tweede kerstdag is de film ook te zien bij Omrop Fryslân.

De Joodse bruiloft
Op zondag 11 november is er vanaf 15.15 uur een speciaal archief-programma in Filmhuis Slieker. Het programma begint met de filmversie van ‘De Joodse Bruiloft’, een Fryslân DOK die ook is genomineerd voor een Noorderkroon award. De film gaat over de vlucht van het Joodse echtpaar Barend en Mimi Boers in de Tweede Wereldoorlog en over hun kinderen die de vluchtroute jaren later volgen. De film wordt vertoond in combinatie met ‘The Forgotten Soldier’. Een film over een dochter op zoek naar het verhaal van haar vader, Sally Noach. Hij redde in de oorlog honderden Joden in Lyon. Ook Barend en Mimi Boers.

En meer
Op het Noordelijk Film Festival zijn verder ook nog de Fryslân DOK’s ‘Gruttopia’ en ‘De Striid’ te zien. De Striid gaat over triatleet Jacob Veenstra en de Friese triatlon Frysman. De documentaire, die ook genomineerd is voor een Noorderkroon award, is op 9 november om 10.45 uur te zien in Slieker. Gruttopia gaat over de verbinding tussen de Friese grutto Amalia en de Friese vogelaar en componist Sytze Pruiksma en is op zondag 11 november om 15.15 uur te zien in De Harmonie. In De Harmonie is in de LC-foyer ook iedere dag de film ‘It geheim fan de Deelen’ te zien. In die film neemt Omrop Fryslân de kijker op een bijzondere manier mee in de onder- en bovenwaterwereld van het natuurgebied De Deelen.

Omrop Fryslân heeft met Fryslân DOK verder steun gegeven aan twee andere projecten die in het programma van het Noordelijk Film Festival opgenomen zijn: de korte documentaires van ‘Nije Eagen’ en de films van ‘Sailing on the Grass’; Friesland door de ogen van niet-Friezen.

Kijk voor meer informatie op: Omropfryslan.nl/nff.

Auteur: redfactory

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

Vanaf 29 september keert Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht. Hij gaat op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken.

13 09 2022