Nominatie verrast Houterman: “Het wordt een soort reünie.”

27-03-2019

Vorig jaar ging ze er vandoor met de prijs voor Jong Talent en ook dit jaar is Karlijn Houterman namens Omroep Brabant weer genomineerd voor een NL Award. Deze keer in de categorie Eigen Nieuws met een verhaal over de verkoop van een omstreden zelfmoordpoeder.

En dat terwijl Houterman inmiddels niet meer bij de Brabantse omroep werkt, maar bij RTL Nieuws aan de slag is gegaan. Dat maakt de vreugde over de nominatie niet minder groot. “Ik ben er superblij mee, ik was helemaal verrast door de nominatie.”

Voor de genomineerde productie gingen Houterman en collega’s undercover. Het begon allemaal toen de ouders van de 19-jarige Brabantse Ximena Knol de publiciteit zochten nadat hun dochter was overleden met hulp van een makkelijk verkrijgbaar zelfmoordpoeder. “Dat verhaal haalde alle media, de ouders van Ximena deden overal hun verhaal. Ik ging onderzoeken hoe makkelijk het was om aan dat poeder te komen en ontdekte dat het wekenlang te koop werd aangeboden op Marktplaats.”

Undercoveractie

Die onthulling zorgde voor een hoop ophef, Marktplaats haalde de advertenties offline, maar daarmee was de kous nog niet af. De verkoper werd namelijk niet geblokkeerd en kon zijn gang blijven gaan. En dus ging ook Houterman een stap verder en kocht ze undercover het poeder bij de man. “Een spannende actie was dat, maar we wilden aantonen dat het nog steeds lukte om aan dat omstreden middel te komen. We hebben het gekocht en laten onderzoeken in een laboratorium of het echt om het dodelijke poeder ging en dat bleek zo te zijn.” De verhalen die Omroep Brabant publiceerde zorgden voor veel heftige reacties merkte Houterman. “Zelfmoord is een omstreden thema met voor- en tegenstanders, het maakte heel wat los.”

In de categorie Eigen Nieuws neemt Houterman het op tegen RTV Noord met het dossier over de gaswinningsproblematiek en een crossmediale productie van Omrop Fryslân over het uitsterven van de Friese roodbont koe. “Ik heb de concurrentie nog niet goed bekeken, eerlijk gezegd, maar het lijken me drie heel verschillende verhalen. Lastig om daar een winnaar uit te kiezen. Ik ben heel benieuwd.”

Kans gepakt

De Brabantse journaliste werkt zelf niet meer bij de regionale omroep. In augustus vorig jaar stapte Houterman over van Omroep Brabant naar RTL Nieuws. “Het was een mooie kans die ik met beide handen heb aangegrepen,” vertelt de Brabantse. “Ik werk nu op de onlineredactie van RTL Nieuws, een plek met veel mogelijkheden om verhalen te maken en eigen onderzoek te doen.” Maar Omroep Brabant is ze zeker niet vergeten. “Nee hoor, ik woon nog steeds in Tilburg en ben ook nog naar het debat geweest vorige week. Dat was al een soort reünie en dat zal het tijdens de uitreiking van de NL Awards ook worden.”

Ontdek meer

Winnaars NL Awards 2019: Minister Slob opnieuw verheugd over de kwaliteit

De Gouden NL Award 2019 gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’ een vijfdelige persoonlijke podcastserie over zelfmoord.

21 04 2020

Regionale Omroep verplaatst evenement voor journalisten en programmamakers

Het NL Media Event dat gepland staat voor 25 en 26 maart gaat niet door. De uitreiking NL Awards gaat via online videostream wél door.

11 03 2020

Minister Slob reikt de Gouden NL Award uit.

De nominaties voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, zijn bekend.

27 02 2020