Historische beelden van ‘De camera van Dirk de Boer’ bij Omroep Flevoland
Omroep Flevoland heeft begin dit jaar unieke filmbeelden in handen gekregen. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving. De regionale omroep heeft met het historische beeldmateriaal de reportagereeks ‘De camera van Dirk de Boer’ samengesteld. In het eerste weekend van het nieuw jaar is het tweede deel van de serie te zien over de complete constructie van gemaal Vissering.
Van eiland naar dorp aan het vaste land
In het tweede deel van ‘De camera van Dirk de Boer’ toont Omroep Flevoland tachtig jaar oude filmbeelden van de constructie van gemaal Vissering. Op de unieke beelden is te zien dat aan de rand van Urk een gebouw wordt gerealiseerd dat voorgoed het aanzicht op Urk zal veranderen: Van eiland naar dorp aan het vaste land. De maker van de beelden is Dirk de Boer. Hij is werkzaam op het kantoor dat het gemaal bouwt. In zijn vrije tijd pakt hij zijn filmcamera en legt alles vast. Zo is er voor de bouw van het gemaal een spoorbaan aangelegd om al het bouwmateriaal te vervoeren. Ook is te zien hoe al het beton wordt gemaakt en er een gigantisch stalen frame wordt gebouwd. De beelden geven ook een uniek kijkje in het leven van de arbeiders.
Indrukwekkend
Samen met Urker Cees Bakker van Waterschap Zuiderzeeland en oud-medewerker Marien van de Velde wordt het verhaal van gemaal Vissering gevolgd. Dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland bekijkt in het gemaal voor het eerste de unieke beelden. “Als je de foto’s al ziet is het indrukwekkend, maar de beelden laten nog beter zien wat voor werk het was.”
‘Oorlog en Vrede’
De documentaire wordt in het weekend van 1 tot en met 2 januari 2022 ieder uur bij Omroep Flevoland uitgezonden. ‘De camera van Dirk de Boer’ is ook online op YouTube te bekijken. Eerder verscheen al ‘Oorlog en Vrede’. Daarin laat Dirk de Boer zien hoe Urk de bevrijding van het vissersdorp viert. Het filmmateriaal van Dirk de Boer bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving. De filmrollen zijn inmiddels gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. De reportagereeks gaat over het dagelijkse leven op Urk in het begin van de oorlog, de bouw van gemaal Vissering en het verhaal over de filmer, Dirk de Boer, zelf.