DOK over de eigenzinnige muzikant Meindert Talma te zien bij Omrop Fryslân

20-01-2020

Meindert Talma toert met ‘De Domela Passie’ door Nederland. Documentairemaker Herman Zeilstra volgde de eigenzinnige muzikant voor Fryslân DOK. De documentaire is zondag 26 januari te zien bij Omrop Fryslân.

Meindert Talma uit het Friese Surhuisterveen duikt in het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij was predikant en de eerste socialistische voorman. Domela moedigde de arme arbeiders aan om zelfstandig te denken en zich te verenigen. Hij werd ‘ús Ferlosser’ genoemd en veel noorderlingen hadden een portret van hem in huis hangen. Domela nam afscheid van de kerk, maar bleef Jezus trouw. Meindert Talma is door beide figuren gefascineerd: Domela en Jezus. Honderd jaar na het overlijden van Domela maakt hij, naar religieus voorbeeld, een passie over hem.

De documentaire laat zien hoe Meindert Talma zichzelf als muzikant en componist steeds opnieuw uitvindt. Met de Domela Passie gaat hij een nieuwe fase in en blijkt hoe Meindert Talma zich in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld tot een sterke, autonome kunstenaar. Journalisten zijn lovend en spreken van ‘een voorlopig hoogtepunt’ en ‘zijn magnum opus’.

De Fryslân DOK ‘De Domela Passy fan Meindert Talma’ is zondag 26 januari om 17.00 uur te zien bij Omrop Fryslân. De regionale omroep herhaalt de documentaire ieder uur. Op 25 januari is de aflevering van Fryslân DOK, met Nederlandse ondertiteling, te zien op NPO2.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022