DocU ‘De toekomst van water’ te zien bij RTV Utrecht

25-09-2020

Zondag 27 september zendt RTV Utrecht de DocU: De toekomst van water uit. Nederland is een waterland. Er zijn dijken die ons beschermen tegen overstroming en het Deltaplan om de zee buiten de deur te houden. Het water is in het laaggelegen Nederland een gevaar en was vaak een last. Maar nu de zomers droger worden is de vraag steeds vaker: Hoe houden we het ‘zoete’ water vast voor de toekomst? De DocU: De toekomst van water laat zien hoe we duurzamer met water om kunnen gaan en welke initiatieven er in onze provincie zijn om het kostbare water langer vast te houden.

Watermanagement
Van oudsher zijn we gewend om ons overtollige water zo snel mogelijk af te voeren naar de zee. Ons watermanagement is gericht op het houden van ‘droge voeten’. Maar het klimaat verandert. Langere periodes van droogte en korte periodes waarin relatief veel regen valt. Gedurende die droge periodes is er veel vraag naar sproeiwater voor de landbouw en verdroogt de natuur. “Er valt 800mm regen per jaar in Nederland. Een derde daarvan stroom direct weg. Is er een manier om dat water te bergen voor droge periodes waarin we het hard nodig hebben?” vraagt landschapsarchitect Lodewijk Nieuwehuize zich af. Maar ook de drinkwatervoorziening staat onder druk. Hoe kunnen we duurzamer met ons ‘zoete water’ om te gaan? Zodat in de toekomst de natuur niet verdroogt, de landbouw over voldoende water kan beschikken en er voldoende drinkwater is voor iedereen?

Hemelwaterafvoeren
In de documentaire legt melkveehouder Erik Rensen uit hoe hij de uitspoeling van schadelijke stoffen naar het grondwater inperkt. “Want dat wordt drinkwater” aldus Erik. Wytse Dassen uit Amersfoort doet zijn witte was met regenwater dat hij opvangt en verzamelt in een tank in zijn tuin. Hij heeft genoeg water om er ook zijn wc’s mee door te spoelen. Linde Wibbelink woont in een ecowijk waar alle hemelwaterafvoeren zijn afgekoppeld van het riool. Het regenwater stroomt naar de ‘wadi’ midden in de wijk en waterdeskundige Jip Welkers vertelt over het project De eeuwige bron: een experiment op de Sallandse heuvelrug voor een ‘circulair’ watersysteem.

DocU: De toekomst van water is op zondag 27 september te zien op RTV Utrecht en daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Drinkwaterbedrijf Vitens.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023