Dialectmaand van RTV Oost met geschiedenis, dialectmuziek en streekgerechten

28-02-2021

Maart is bij RTV Oost ‘Dialectmaand’. Een maand waarin de regionale omroep de streektaal en streekcultuur extra veel aandacht geeft. Op Radio Oost zijn dialectliedjes te horen en worden er lessen gegeven over dialect, de geschiedenis en de streekgerechten van de provincie. Er is immers nog ‘onmeunig’ veel te leren over dialect. De dialectmaand sluiten wordt afgesloten met een live tv-show inclusief de quiz ‘Wies Oaveriessel’.

Week 1: week van het dialect
RTV Oost trapt Maart Dialectmaand af met de week van het dialect. Experts van de IJsselacademie testen de streektaal kennis van luisteraars en radiopresentatoren. In Goeiemorgen Overijssel is er dagelijks om 11:15 uur een lesje dialect te volgen. Iedere dag staat een ander dialect uit de provincie centraal. Op zaterdag en zondag worden de lessen gegeven in Ziezo Zaterdag en de Oosttribune.

Week 2: de (streek)geschiedenis van Overijssel
In de tweede week duikt de regionale omroep van Overijssel in de rijke streekgeschiedenis. Elke dag om 11:15 uur vertelt Vincent Robijn van de IJsselacademie een spannend streekverhaal of sage in het programma Goeiemorgen Overijssel.

Week 3: streekgerechten
In week drie van Maart Dialectmaand staat de Oaveriesselse pot centraal. Elke dag gaat RTV Oost op zoek naar een heerlijk streekgerecht uit Overijssel zoals kruudmoes en balkenbrij. In Goeiemorgen Overijssel wordt het gerecht geproefd. Recepten van de gerechten zijn te vinden op de website van RTV Oost.

Week 4: dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’
De hele maand leert men van alles over het dialect bij RTV Oost. In de laatste week wordt deze kennis getest in een dialectquiz genaamd ‘Wies Oaveriessel’. Dit gebeurt in een live tv-show. In Goeiemorgen Overijssel en op Instagram worden van 22 t/m 26 maart elke dag 5 quizvragen gespeeld over onderwerpen die voorbij zijn gekomen in de dialectmaand. Op radio zijn er leuke prijzen te winnen.

Dialect Top 15
Op Radio Oost zijn in maart de mooiste dialectplaten te horen. In een speciale Spotify lijst kunnen mensen zelf hun favoriete dialectmuziek toevoegen. Op zondag 28 maart wordt afgesloten met de top 15 in het radioprogramma de Oosttribune met Paul Schabbink. Meer dialectmuziek is online te horen op AllesPlat.nl met alleen maar muziek in de streektaal.

Online en Expeditie Oost
Op de social media kanalen organiseert RTV Oost een wedstrijd om samen tot dat ene woord te komen waarvan men altijd dacht dat het ‘gewoon Nederlands’ was, totdat men merkt dat niemand buiten Overijssel het gebruikt. Ook Expeditie Oost staat de hele maand in het teken van Maart Dialectmaand.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

RTV Oost volgt monstertocht voor het goede doel

RTV Oost volgt de monstertocht via een liveblog op rtvoost.nl, op Radio Oost, op TV Oost in Bij Oost|Vandaag, en op de sociale media.

20 09 2021

TV Oost brengt Open Monumentendagen de huiskamer in

De Open Monumentendagen staan in Kampen in het teken van Mobiel Erfgoed. TV Oost zendt deel twee van de Open Monumentendag film uit.

10 09 2021

Toevallig groen in de stad zorgt voor lokale samenwerking in Utrecht

Voor het project ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ werkt RTV Utrecht samen met DUIC, Utrecht Natuurlijk en het Centraal Museum.

07 09 2021