Bisschopswijding live op L1

06-12-2018

Door een mooie samenwerking met de KRO-NCRV kan L1 de wijding van mgr. Smeets zaterdag 8 december live overnemen van de landelijke zender. De plechtigheid begint om 10:30 uur, maar de uitzending van L1 begint een half uur eerder met voorbeschouwingen en sfeerbeelden rond de kathedraal in Roermond.

Vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat trekt een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal. Daar staan dan bisschoppen uit het hele land die de wijding van mgr. Smeets bijwonen. De verwachting is dat de speciale mis ruim twee uur duurt.

De belangrijkste momenten zijn het voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de overhandiging van de mijter, staf en ring en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond door mgr. Smeets. Hij neemt letterlijk plaats op deze zetel.

De muziek wordt tijdens de viering verzorgd door onder andere de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. De bisschop was jarenlang deken in Venray.

Na afloop trekken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray, in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar gelegenheid is de nieuwe bisschop te feliciteren.

Het tv-programma van L1 begint zaterdag 8 december om 10.00 uur en is live te zien op L1 TV en L1.nl.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022

De schrik zit er goed in bij RTV Utrecht na diefstal en mishandeling

Wim Kramer, hoofd nieuws van RTV Utrecht in gesprek met Villamedia.nl over diefstal en mishandeling: "Tijd voor daden in plaats van woorden."

14 06 2022

Filmploeg RTV Utrecht bestolen en mishandeld in Kanaleneiland

Een filmploeg van RTV Utrecht is bestolen van een camera en statief. De politie spreekt van een beroving met geweld.

13 06 2022