Bisschopswijding live op L1

06-12-2018

Door een mooie samenwerking met de KRO-NCRV kan L1 de wijding van mgr. Smeets zaterdag 8 december live overnemen van de landelijke zender. De plechtigheid begint om 10:30 uur, maar de uitzending van L1 begint een half uur eerder met voorbeschouwingen en sfeerbeelden rond de kathedraal in Roermond.

Vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat trekt een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal. Daar staan dan bisschoppen uit het hele land die de wijding van mgr. Smeets bijwonen. De verwachting is dat de speciale mis ruim twee uur duurt.

De belangrijkste momenten zijn het voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de overhandiging van de mijter, staf en ring en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond door mgr. Smeets. Hij neemt letterlijk plaats op deze zetel.

De muziek wordt tijdens de viering verzorgd door onder andere de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. De bisschop was jarenlang deken in Venray.

Na afloop trekken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray, in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar gelegenheid is de nieuwe bisschop te feliciteren.

Het tv-programma van L1 begint zaterdag 8 december om 10.00 uur en is live te zien op L1 TV en L1.nl.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022