Bureau Regio 

Bureau Regio is het samenwerkingsverband van de Regionale Omroepen en de NOS. Het Bureau Regio is sinds 24 februari 2014 de opvolger van de Radio Nieuws Centrale (RNC).

Doel van het Bureau Regio is de uitwisseling van nieuws tussen de verschillende lagen van de publieke omroep in Nederland. Het Bureau Regio  is gesitueerd op de NOS-nieuwsvloer en maakt gebruik van de faciliteiten en redactiesystemen van de NOS.

Het Bureau Regio levert aan alle deelnemende omroepen dagelijks een actuele lijst van de radionieuws-onderwerpen die bij de verschillende redacties in productie zijn. Voor televisie wordt een aparte lijst gemaakt. In de multimediale omgevingen die alle omroepen tegenwoordig zijn, worden deze lijsten voortdurend geactualiseerd, worden waar nodig verbindingen tussen radio- en televisieonderwerpen gemaakt én worden onderwerpen gekoppeld aan de online-berichtgeving.

In voorkomende gevallen zorgt het Bureau Regio ervoor dat redacties direct met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld waar het gaat om snelle nieuwsvoorziening of het gezamenlijk uitzetten van onderwerpen. Het Bureau Regio functioneert daardoor als tussenpersoon in de uitwisseling van nieuws in al zijn vormen.

Het Bureau Regio verzorgt sinds 1 oktober 2015 de online-berichtgeving van regionaal nieuws op de site en de app van de NOS. Ook signaleert en/of coördineert het Bureau Regio research- en samenwerkingsprojecten tussen de landelijke en de regionale omroep.

In februari 2016 kreeg regionaal nieuws ook een vast plek in de NOS-journaaluitzendingen van 12.00 en 15.00 uur. Dit nieuws is vooral gebundeld in een herkenbaar blok, maar maakt op basis van actualiteit ook deel uit van het binnenlands nieuws van het journaal. De redactie en presentatie van het regionale nieuwsblok zijn in handen van het Bureau Regio, in eendrachtige samenwerking met de redactie van de NOS. Daartoe behoort ook de afstemming van onderwerpen en het coördineren van mogelijke samenwerking “in het veld”.

Daarnaast maakt de redactie van het Bureau Regio bijna twintig radio-uitzendingen per dag. Dit zijn overzichten met het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland van dat moment. Verschillende regionale omroepen nemen deze uitzendingen rechtstreeks over, andere laten de overzichten door de eigen presentator lezen. Bij de samenstelling van de overzichten kan het Bureau Regio gebruik maken van geluidsmateriaal en teksten van alle deelnemende omroepen.

Het dagelijkse tv-programma RegioNED is eveneens een product van het Bureau Regio. RegioNED is een gezamenlijk tv-programma van alle regionale omroepen, met als ondertitel “Opmerkelijke verhalen uit de 12 provincies”. Het bereikt dagelijks een miljoenenpubliek. In de weekends wordt een extra lange aflevering van 20 minuten gemaakt; doordeweekse afleveringen hebben een lengte van 9 minuten. Het programma wordt uitgezonden door diverse regionale omroepen en is ook dagelijks te zien op het themakanaal 'Journaal 24'. Bovendien is RegioNed terug te vinden op www.npo.nl.

Contactgegevens Bureau Regio

Bezoekadres: Videocentrum 3e verdieping Media Park te Hilversum
Telefoon redactie: 035 - 677 72 34
Telefoon uitwisselingsfunctionaris: 035 – 677 72 36
Hoofdredacteur: Ton Mallo

 

 

Vind hier alles over RPO, beleidsplannen, nieuwsitems, rapporten en jaarverslagen.

 
logo of rpo

Adres

Bezoekadres:
Mediacentrum, derde verdieping
Joop van den Endeplein 1
1217 WJ Hilversum

Postadres:
Postbus 913
1200 AX Hilversum

Contact

Telefoon:
035-6258070

E-mail:
contact@stichtingrpo.nl

rpo facebookpagina    rpo twitter feeds

 

Privacyverklaring  Algemene voorwaarden