75 jaar Vrijheid

30-08-2018

Omroep Gelderland laat zien hoe levens van mensen door de gebeurtenissen in de oorlog met elkaar verbonden raken.

In de speciale uitzendingen ziet u bijzondere verhalen, zoals het levensverhaal van Emmy Drop. Emmy blijkt de enige overlevende van haar familie. Haar ouders, broer en zus kwamen om in Sobibor. Verder gaan we in elke uitzending op zoek naar het gezicht achter het graf. Wie waren de mannen die op de Amerikaanse, Britse, Canadese en Duitse begraafplaatsen liggen? Wie was Anton Seebröker die vijf dagen voor zijn 18e verjaardag om het leven kwam? Wat bracht deze Duitse boerenjongen naar de Aamse Brug bij Elst?

Naast het laten zien van bijzondere verhalen, zijn we ook op zoek naar bijzondere verhalen. In de aanloop naar 75 jaar vrijheid in 2020 heeft Omroep Gelderland in samenwerking met het Vfonds en Provincie Gelderland het platform 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 opgericht. Wij bieden u hiermee als ‘gewone’ Gelderlander een platform voor uw verhalen en uw herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deel uw verhaal via de vernieuwde website www.75jaarvrijheid.nl. Vanaf heden vindt u hier ook een agenda met tips voor evenementen die gerelateerd zijn aan 75 jaar vrijheid. Daarbij is het mogelijk om een evenement in te sturen, die aansluit bij de inhoud van het platform.

Operatie Market Garden
We herdenken in de septembermaand Operatie Market Garden.

Op 1 september vindt de Airborne Wandeltocht plaats in Oosterbeek. De wandeltocht is vanaf 14.30 uur live te volgen op TV Gelderland. In de avond ziet u een verslag van de dag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Daarnaast zijn we tussen 10.00 en 18.00 uur ook live te volgen vanaf ons radiopodium, gevestigd op het finish- en startterrein Sportpark Hartenstein.

Op 22 september ziet u vanaf 10.00 uur een live verslag van de herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. In de middag kunt u kijken naar het volledige Bridge to Liberation Concert dat op 21 september plaatsvindt in Arnhem.

75 jaar Vrijheid is iedere maandag in september om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Voor meer informatie over de septemberuitzendingen kunt u kijken op www.gld.nl/.

Foto: Gelders archief, collectie B.G. Ham, persbericht Omroep Gelderland

Auteur: redfactory

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

Vanaf 29 september keert Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht. Hij gaat op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken.

13 09 2022