75 jaar Vrijheid

30-08-2018

Omroep Gelderland laat zien hoe levens van mensen door de gebeurtenissen in de oorlog met elkaar verbonden raken.

In de speciale uitzendingen ziet u bijzondere verhalen, zoals het levensverhaal van Emmy Drop. Emmy blijkt de enige overlevende van haar familie. Haar ouders, broer en zus kwamen om in Sobibor. Verder gaan we in elke uitzending op zoek naar het gezicht achter het graf. Wie waren de mannen die op de Amerikaanse, Britse, Canadese en Duitse begraafplaatsen liggen? Wie was Anton Seebröker die vijf dagen voor zijn 18e verjaardag om het leven kwam? Wat bracht deze Duitse boerenjongen naar de Aamse Brug bij Elst?

Naast het laten zien van bijzondere verhalen, zijn we ook op zoek naar bijzondere verhalen. In de aanloop naar 75 jaar vrijheid in 2020 heeft Omroep Gelderland in samenwerking met het Vfonds en Provincie Gelderland het platform 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 opgericht. Wij bieden u hiermee als ‘gewone’ Gelderlander een platform voor uw verhalen en uw herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deel uw verhaal via de vernieuwde website www.75jaarvrijheid.nl. Vanaf heden vindt u hier ook een agenda met tips voor evenementen die gerelateerd zijn aan 75 jaar vrijheid. Daarbij is het mogelijk om een evenement in te sturen, die aansluit bij de inhoud van het platform.

Operatie Market Garden
We herdenken in de septembermaand Operatie Market Garden.

Op 1 september vindt de Airborne Wandeltocht plaats in Oosterbeek. De wandeltocht is vanaf 14.30 uur live te volgen op TV Gelderland. In de avond ziet u een verslag van de dag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Daarnaast zijn we tussen 10.00 en 18.00 uur ook live te volgen vanaf ons radiopodium, gevestigd op het finish- en startterrein Sportpark Hartenstein.

Op 22 september ziet u vanaf 10.00 uur een live verslag van de herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. In de middag kunt u kijken naar het volledige Bridge to Liberation Concert dat op 21 september plaatsvindt in Arnhem.

75 jaar Vrijheid is iedere maandag in september om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Voor meer informatie over de septemberuitzendingen kunt u kijken op www.gld.nl/.

Foto: Gelders archief, collectie B.G. Ham, persbericht Omroep Gelderland

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023